To je to što me zanima!

Osmogodišnjaci u pubertetu - Krivac je epidemija pretilosti

Pretjerana debljina popraćena je povećanjem masnog tkiva koje izaziva prerano otpuštanje hormona zbog čega sve mlađa djeca ulaze u pubertet, otkriva studija
Vidi originalni članak

Svaka treća djevojčica ulazi u pubertet već s osam godina ili čak i ranije, otkriva američka studija. Također i dječaci sve ranije ulaze u pubertet, točnije s devet godina, ali njih to slabije pogađa nego njihove kolegice. Osim psihičkih posljedica, opasne su i fizičke jer mogu povećati rizik od raka, ali i uzrokovati promjene na kosturu koje ih mogu spriječiti da dosegnu svoju punu visinu. 

Epidemija pretilosti je djelomično kriva za prerani pubertet jer povećanje masnog tkiva izaziva otpuštanje hormona. Velik broj hormona nalazi se u mesu i mliječnim proizvodima te u industrijskim kemikalijama. Ftalati iz plastike ometaju endokrini sustav i blokiraju, oponašaju te ometaju funkcije hormona, prenosi Time Magazine.

Hormonalna terapija koja zaustavlja prerani pubertet već je na tržištu, ali postoji moralna dvojba da li je dobro miješati se u rad prirode u tako osjetljivoj dobi.  

Idi na 24sata

Komentari 4

  • kramer_1 30.10.2011.

    Slažem se sa člankom! dajte djeci više žive hrane, a ne šećere i bijelo brašno!

  • Tomek456 28.10.2011.

    Za to je krivac GMO hrana!

Komentiraj...
Vidi sve komentare