To je to što me zanima!

Ostatke kruha iskoristite za fine složence, juhe ili namaze

Ostatke kruha koji su ostali nakon blagdana možete pretvoriti u krušne mrvice koje se koriste za zgušnjavanje juha i umaka, pohanje mesa te za pripremu kobasica
Vidi originalni članak

Od viška kruha najbolje je napraviti svestrane krušne mrvice. Njih možete koristiti na razne načine - za zgušnjavanje juha i umaka, pohanje mesa te za pripremu kobasica i okruglica. Odlično rješenje za višak kruha su složenci. Kruh narežite na kockice i popržite dok ne postane hrskav. U tavi na maslacu popržite sitno sjeckani luk, dodajte odmrznuti špinat, začinite i kuhajte minutu, dvije. 

Kalup za složence premažite maslacem, na dno rasporedite polovicu kockica kruha, dodajte pola količine špinata i pospite ribanim sirom. Ponovite postupak slažući kruh, špinat i sir. U zdjeli umutite jaja s malo mlijeka, začinite te smjesom prelijte složenac. Zapecite u pećnici na 170°C oko 50 minuta. 

Kao ukusan dodatak jelima i tjestenini isprobajte slasni namaz. Napravite krušne mrvice, tostirajte ih u tavi i ohladite. Izmiksajte šaku peršinova lišća i češanj češnjaka te smjesu stavite u zdjelu. Dodajte maslinova ulja, ubacite krušne mrvice te začinite solju, paprom i sokom pola limuna. Dodajte 50 g naribanog parmezana, promiješajte te poslužite s mesnim pečenjem i pečenim krumpirom.

Fotolia

Francuska juha 

Sastojci: 1/2 kg luka, 3 žlice maslaca, 1/2 žličice šećera, l jušnog temeljca, 2 dl bijelog vina, žličica soli, 1/2 žličice papra, francuski kruh, 12 kriški sira

Priprema: Propirjajte luk na maslacu i ulju. Dolijte temeljac i vino te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Kruh narežite na kriške i u pećnici zapecite s obiju strana. Ulijte juhu u zdjelu, pokrijte pečenim kruhom i sirom te zapecite u pećnici dok se sir ne otopi. Poslužite toplo.

Mrvice i začini odličan su par

Začinjene krušne mrvice ukusan su dodatak smjesi za pohanje ili mesnim okruglicama, a možete ih posipati i po slanim složencima. Napravite ih tako da mrvice pomiješate sa začinima, začinskim biljem i naribanim sirom.

Fotolia

Kolač od kruha, jabuka i jaja 

Napravite kolač od kruha natopljenog u mlijeku kojem ste dodali suho voće, jabuku, jaja, malo šećera i cimet. Smjesu izlijte u kalup, prelijte otopljenim maslacem i pecite 80-90 minuta na 170°C. Poslužite s kremom od vanilije. 

Kockicama kruha obogatite fattoush

Libanonska salata priprema se od kockica kruha poprženih na maslinovu ulju, rajčica, krastavaca, mladog luka, peršina i metvice. Prelijte salatu limunovim sokom i maslinovim uljem, promiješajte te poslužite.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Idi na 24sata

Komentari 83

  • jele112 06.01.2015.

    Ja obično napravim knedlice od starog kruha i budu mljaaaaac!!!!!!!!!!!!

  • ilmare 05.01.2015.

    Stari kruh na fete ,pa umočim u tučena jaja i pržim na ulju. to mi je najdraže uz čaj navečer...

  • vana 3 05.01.2015.

    Mrvice sa jučer napravila. Sada u hladne dane dok ložim vatru često stavim malo zapeći kruh sa šunkom i sirom .Prvom prilikom ću probati ovaj složenac od starog kruha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare