To je to što me zanima!

Osvježenje od povrća: Miksaj, sjeckaj i uživaj u hladnoj juhi

Spas u ljetnim vrućinama: Iskoristite superzdravo povrće za brze i jednostavne juhe te ih za potpuni doživljaj poslužite u čašama, a takav obrok je i lagan za želudac
Vidi originalni članak

Kultnoj andaluzijskoj juhi popularnost raste u skladu s temperaturama - gazpacho vole diljem svijeta, ali ljeti je omiljeno osvježenje. Baza može biti zelena paprika ili špinat, a u crvenoj varijanti osnova je pasirana rajčica. Koliko ima domaćica, toliko je i načina pripreme, ali svima je zajedničko da se rabi sirovo povrće koje se nakon čišćenja miksa, gnječi u mužaru ili krupno sjecka. 

Kako bi juha bila gušća dodaje se namočeni kruh, a za bolju aromu ne zaboravite češnjak, maslinovo ulje i malo limunova soka. Dio povrća, poput krastavaca, rajčice i paprike može se narezati na kockice i umiješati u juhu. Pasirane i usitnjene sastojke u juhama razrijedite temeljcem, vrhnjem ili jogurtom, a zgusnite namočenim chia sjemenkama ili namočenim kruhom. Jogurt je odličan u kombinaciji s krastavcima. 

Operite krastavce i odrežite nekoliko kolutića za ukras. Druge narežite na kockice i stavite u blender. Dodajte jogurt, češnjak, sol, papar i kopar. Miješajte dok dobijete glatku kremu. Postupno dolijevajte i maslinovo ulje. Dobro ohladite, te ukrasite kolutićima krastavca, grančicama kopra i sjeckanim orasima. 

Prema želji, sjeckane orahe možete i izmiksati u juhi. Nije samo povrće rezervirano za osvježenje “žlicom”. Odlične su i desertne juhe od jagoda, lubenice ili borovnica. Ukrasite ih slatkim vrhnjem ili dodajte jogurt. Juhu od jagoda “začinite” kvalitetnim suhim vinom ili prošekom, a onu od jabuka i marelica, đumbirom, cimetom i pimentom. Ako je voće puno sjemenki ili koštica, juhu najprije izmiksajte, a zatim još procijedite kako bi bila glatka i kremasta. 

Zeleni gazpacho 

Sastojci: šaka špinata, 2 paprike,  krastavac, luk, 100 g starog kruha, 2 češnja češnjaka,  žlica limunova soka, sol, papar, 2 žlice, sjeckana kopra, svežnja peršinova lišća, 6-8 dl mesnog temeljca ili juhe; za dekoraciju: krastavac, žuta paprika, crvena paprika, rajčica

Priprema: Kruh namočite u juhi. U električnu mješalicu stavite nasjeckano povrće, namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, peršin i kopar. Zalijte sve s ohlađenim temeljcem ili juhom. Juhu začinite svježe mljevenim paprom i solju. Ostavite u hladnjaku neka se hladi. Neposredno prije posluživanja nasjeckajte povrće za dekoraciju i stavite na vrh.

Crvena španjolska juha

Sastojci: Rajčice, krastavci, ljute papričice, papar, sol, češnjak, crveni luk, vinski ocat, maslinovo ulje, šećer, limunov sok, umak worcestershire, peršin, sok od rajčice

Priprema: U blender dodajte sve sastojke osim soka od rajčice i miksajte sve do željene gustoće. Stavite smjesu u veliku zdjelu i dodajte sok od rajčice i dobro promiješajte. Ohladite u hladnjaku sat vremena prije serviranja. Prema želji možete dodati i zamrznute kockice soka od rajčice te koju grančicu kopra ili peršina. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mily 05.08.2015.

    lagano, lagano i samo lagano, a onda? Onda odjednom iskočiš iz tog kolosjeka i najedeš se pancete i paradajza. Kao ja večeras:))

  • napoleonov sin 04.08.2015.

    ne izgleda loše

Komentiraj...
Vidi sve komentare