To je to što me zanima!

Osvježite zimski jelovnik ukusnim zasitnim salatama

Zelene salate matovilac, špinat, radič, mrkvu i celer kombinirajte s tvrdim sirevima ili kockama prženog kruha kako biste dobili odličnu salatu
Vidi originalni članak

Budući da na tržnicama i zimi možete pronaći velik izbor svježeg povrća, nema razloga da proljeće čekate uz suhu hranu.
Različite vrste zelenih salata, matovilac, radič, korjenasto povrće poput mrkve i celera dat će vam potrebne vitamine i minerale te osvježiti vaš jelovnik. Ipak, želite li da salata bude osnova obroka, potrebno ju je učiniti malo zasitnijom kako bi vam dala dovoljno energije. Salati od zelenog, lisnatog povrća možete dodati kuhana, ali i pečena, jaja koja ste prethodno izrezali na veličinu zalogaja.

RIKOLA S KOMORAČEM, NARANČOM I BADEMIMA
Sastojci: 1 veliki komorač ili kupus, malo limunova soka, 100 g rikole, 2 naranče, šaka pistacija, 1 čvrsta kruška, 100 g sira
Priprema: Narežite komorač na vrlo tanke komade. Stavite limunov sok da ne posmeđi. Očistite naranču i uklonite kožice s kriški. Nasjeckajte bademe i kratko ih popržite na tavi dok ne postanu smeđi i mirisni. Ogulite krušku i narežite je na tanke kriške ili komadiće veličine zalogaja te namaž
ite limunovim sokom. Sir narežite na komadiće. Preljev pripremite od 1/2 žličice senfa, 4 žlice maslinova ulja i 4 žlice balzamičkog octa ili octa s aromom maline. Izmiješajte sastojke i začinite preljevom.

PRILOG OD RIKOLE, LUKA I SJEMENKI NARA
Sastojci: 3 luka, maslinovo ulje, brašno, sol, 2 žlice octa, 350 g rikole, nar, 100 ml soka
Priprema: Izvadite sjemenke iz nara. Nasjeckajte 1 luk i kratko popržite na 1 žlici maslinova ulja. Dodajte jabučni sok i pirjajte 10 minuta. Ohladite te umiješajte ocat, malo soli i papra te ostatak maslinova ulja. Ostatak luka narežite na tanke, okrugle kriške, uvaljajte u brašno i ispržite na tavi u mnogo ulja ili u fritezi. Osušite na papirnatom ručniku i posolite. Operite rikolu i lagano začinite preljevom. Podijelite na 6 tanjura te povrh svakog stavite prženi luk i sjemenke nara.

CRVENI KUPUS S MRKVOM I ORASIMA
Sastojci: glavica crvenog kupusa, avokado, 2 mrkve, 4 žlice maslinova ulja, sok pola limuna, 50 g oraha, sol i papar
Priprema: Manjoj glavici crvenog kupusa odstranite tvrde vanjske listove i korijen. Narežite je na što tanje trake, posolite i pustite da kratko odstoji. Naribajte mrkve i umiješajte u kupus. Ogulite avokado, odstranite mu košticu, a meso nasjeckajte na kockice. Začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te pospite orasima.

TOPLA SALATA OD ŠPINATA I CIKLE
Sastojci: 12 lučica, 8 cikli, šaka mladog špinata, matovilca i endivije, 50 g tvrdog sira
Priprema:
Oguljene lučice stavite na lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem, posolte i popaprite. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta. Razrežite ciklu na kriške i dodajte u lim za pečenje. Pecite još 10-15 minuta. Raspodijelite na 4 tanjura i preko toga stavite oprano salatno bilje. Poškoropite preljevom pripremljenim od 3 žlice maslinova ulja, 1 žlice bijelog vinskog octa, 1 žličice senfa i prstohvata šećera. Na vrh stavite tvrdi sir.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare