Kako bi vam svaki put uspio kolač ili torta, dobro se držati starih pravila.Tako prije nego počnete peći kolač, pripremite i izmjerite sve sastojke i stavite ih u odvojene posude. Redoslijed je vrlo bitan, gotovo se uvijeknalazi u receptu i pridržavajte ga se - tako će vam bez napora uspijevati tijesta i kreme, a kolači će uvijek biti slasni kao iz bakine kuhinje. Izbjegavajte prvo stavljati brašno pa zatim šećer u bjelanjke samo zato što vam je brašno pri ruci. Ugrijte pećnicu do potrebne temperature, navedene u receptu. Ne bi bilo loše da nabavite termometar za pećnicu - gotovo za sve kolače je presudna temperatura pečenja. Ako nemate termometar, možete zabosti u kolač čačkalicu, izvucite i ako je čista, znači da je kolač pečen. Previsoku temperaturu pećnice možete smanjiti ako stavite u pećnicu posudu s vrlo hladnom vodom. Kolačima nikako ne odgovara nagla promjena temperature, osobito na početku pečenja. Stoga ne otvarajte pećnicu. Kad je kolač pečen, odmah ga izvadite iz tepsije i stavite na rešetkastu podlogu kako bi para mogla nesmetano izlaziti. Kad para ne bi izašla, kolač bi postao gnjecav, a korica ne bi bila hrskava. Ostavite tako neko vrijeme da se hladi. Za doboš-tortu i slične kolače glazuru od karamela treba urezati dok je još mekana. Prije svakog ureza u kolač ili tortu provucite nož kroz maslac ili limun. Postupak morate obaviti vrlo brzo jer će se inače karamel stisnuti, pa će kolač biti teško rezati.