To je to što me zanima!

Otkrili DNK tajnu 30 najčešćih oblika raka, kao i bolje terapije

Karcinom uzrokuju mutacije u DNK koje čovjek "prikuplja" tijekom života, a za više od 30 oblika raka odgovorno je svega 20-ak istih uzoraka mutacija, otkriva studija
Vidi originalni članak

Otključan je DNK tajna 20 najčešćih oblika karcinoma koja nas približava uzrocima bolesti i boljoj terapiji, kao i mogućnosti prevencije, tvrde britanski znanstvenici s Instituta Trust Sanger odgovorni za ovo revolucionarno otkriće. Unatoč velikom napretku u medicini posljednjih desetljeća, još se vrlo malo zna o okidačima nastanka tumora, no sada postoji nada da će se to promijeniti, piše Daily Mail.

U najvećoj analizi dosad, znanstvenici su analizirali više od 7000 pacijenata diljem svijeta s najčešćim oblicima raka poput onog dojke, debelog crijeva, pluća i prostate. Otkrili su da se tumor razvija slijedom mutacije u stanici koju čovjek "prikuplja" tijekom života, a okidač mutacije je pušenje kod raka grla, previše UV svjetlosti kod melanoma i slični uzroci.

Osim toga, znanstvenici su izvijestili da je oko 21 uzoraka DNK mutacija odgovorno za 30 najčešćih oblika raka, a identificiranje tih uzoraka pomoći će u boljem identificiranju manje poznatih okidača mutacije, poput određene vrste hrane ili pića koji vode do bolesti.

Svaki oblik raka koji su analizirali sadržavao je najmanje DNK uzorka mutacije, a kod karcinoma dojke ili jetre pronađeno je i pet različitih uzoraka mutacije.

- Detaljna analizu gomile informacija zapisane u DNK raka daje nam prednosti u borbi s tom bolesti, tako da bi uskoro mogli imati bolje terapije za rak, ako ne i sam način prevencije mutacija - rekla je voditeljica studije, dr. Serena Nik-Zainal.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mudrica x 15.08.2013.

    korak po koraćić!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare