To je to što me zanima!

Otkrili mutaciju raka dojke koja će omogućiti efikasnije terapije

Kod raka dojke određeni se fuzijski transkripti ponavljaju više puta u istim podtipovima raka, a to otkriće potaknut će stvaranje ciljanih terapija prema raku
Vidi originalni članak

Onkolozi će imati bolji način klasifikacije, a potom i liječenja opasnog raka dojke, najavljuju znanstvenici s Klinike Mayo u Jacksonvilleu, koji su otkrili novu vrstu molekularne mutacije u tkivu raka dojke. Te se mutacije nazivaju fuzijskim transkriptima, a formiraju se nakon raspada veze između kromosoma, prenosi Fox News.

- Pronašli smo 131 fuzijski transkript, ali ono što je još zanimljivije je da se 45 jedinstvenih transkripata mogu pronaći u više različitih uzoraka tumora - kaže Edith Perez, zamjenica direktora Centra za rak u klinici Mayo.

Podvrste raka

Trenutno, onkolozi razlikuju tri osnovne kategorije raka dojke. Prvi je estrogen pozitivni receptor raka dojke i zavisi od hormona, drugi je agresivni rak s pozitivnim HER 2 receptorom, ljudskim epidermalnim faktorom rasta. Treći je trostruko negativni rak dojke koji ne sadrži tri najvažnija markera koji se nalaze u drugim tumorima, dojke, receptorima za estrogen, progesteron i HER 2.

Perez i njena ekipa otkrili su da se određene vrste fuzijskih transkripata pojavljuju više puta u istim podtipovima raka. Promatrajući ponavljanje fuzijskog transkripta, identificirali su potencijalno spojeni RNA biomarker koji se može koristiti kako bi se tretirala ta opasna vrsta raka u budućnosti.

Nakon otkrića, istraživači se nadaju kako će fuzijski transkripti otkriti brzinu širenja određenih tipova raka, omogućiti bolje i ciljano liječenje i imati jednaki značaj kao i tumorski biljezi. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare