To je to što me zanima!

Otkrili pozadinu straha od zmija - zašto ih vidimo kao opasnost

Mjerili su reakciju sudionika pomoću senzora koji su mogli otkriti otkucaje srca i znojenje kako bi utvrdili reakciju straha i otkrili da otrovne zmije konstantno pokreću strah, znatno češće od neotrovnica
Vidi originalni članak

Intuicija je vrlo zanimljiva, ali ju je vrlo teško opisati. Nova studija objavljena u časopisu PLOS One istraživala je postoje li pretpostavke sudionika o realnoj prijetnji različitih vrsta zmija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako bi testirali ljudsku intuiciju, studija je okupila skupinu sudionika i pokazala im fotografije 10 vrsta zmija koje obuhvaćaju otrovnice i ne otrovnice. Mjerili su reakciju sudionika pomoću senzora koji su mogli otkriti otkucaje srca i znojenje kako bi utvrdili reakciju straha i otkrili da otrovne zmije konstantno pokreću strah-o-metre sudionika znatno češće od neotrovnih zmija.

U istraživanju su korištene slike zmija, jer kontakt s ljudskim očima zapravo pomaže zmijama da komuniciraju i pobjegnu.

Iako opisuju ljudsku sposobnost razlikovanja opasnih i bezopasnih zmija kao 'izvanrednu', istraživači primjećuju značajne razlike među sudionicima. Oni koji su imali strah od zmija pokazali su mnogo jače, dugotrajne reakcije straha na otrovne zmije u usporedbi s onima koji su voljeli zmije.

Dakle, ako ste suočeni sa zmijom i u vama se budi osjećaj straha, budite na oprezu, piše IFL Science.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Brucka 24.08.2020.

    Neki dan uz vikendicu blizu vode pokušao sam da maknem neku grančicu-ispod me dočekala povelika zmija-ništa uzmakao sam a i ona je i svako na svoju stranu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare