To je to što me zanima!

Ovisnost o hrani - ozbiljna je bolest koju mnogi ne uočavaju

Jedenje u tajnosti i osjećaj krivice nakon pojedenog jela jedni su od prvih simptoma ovisnosti o hrani. Najčešće je izazivaju ugljikohidrati jer oslobađaju serotonin
Vidi originalni članak

Potreba za hranom iako nisu gladni ili jedenje zbog emocija prvi su znaci ovisnosti o hrani, pokazalo je istraživanje Udruge američkih dijetetičara. Obroci u tajnosti, skrivanje količine hrane, osjećaj krivice ili srama nakon ručka, gubitak kontrole i nemogućnost zaustavljanja te osjećaj olakšanja dok se jede jasan su pokazatelj ovisnosti, tvrde stručnjaci.

- Namirnice koje stvaraju ovisnost su kruh, tjestenina, slatkiši i slastice, čokolada i slane grickalice. To je zato što ugljikohidrati i slatka hrana oslobađaju serotonin u mozgu, kemijsku tvar nakon koje se osjećate dobro. Učinak je privremen i kratak, što dugoročno može dovesti do toga da se osjećate vrlo loše - kaže američka nutricionistica Marjorie Nolan.

Vođenje dnevnika hrane prvi je korak k odgovornosti i kontroliranju prehrane, savjetuju nutricionisti. Uz dnevnik će biti lakše procijeniti stvarni unos količine. Kombiniranje proteina s ugljikohidratima također će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi te sporo oslobađanje serotonina u mozgu, što će spriječiti krivnju i depresiju kasnije. Mozak je ključan za samokontrolu zato je dobro, kada se pojavi glad, zastati na 10 sekundi i razmisliti jeste li doista gladni i zašto želite jesti. 

Ovisnost o hrani ozbiljna je bolest koju mnogi ne žele priznati i teško je mogu preboliti sami, ali savjetovanje s liječnikom ili najbližima, u koje imate povjerenja, može pomoći.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare