To je to što me zanima!

Ovo je najpodcjenjenije povrće - kojeg bi trebali puno češće jesti

Uz police hladnjaka u velikim trgovinama koje su prepune smrznute gotove hrane, gotovo nezapaženo prolazi grašak kojeg nerijetko ignoriramo i najčešće ga ne kupujemo
Vidi originalni članak

No on može nutritivno obogatiti naš obrok koji pripremamo kod kuće i stoga je grašak najpodcjenjenije povrće u trgovini, piše Msn.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o jeftinoj i nutritivno bogatoj namirnici koja je u hladnjacima dostupna tijekom cijele godine.

Zašto je grašak podcijenjen

U pola šalice graška nalazi se četiri grama vlakana, četiri grama proteina te vitamini A, K i C. Sadrži 11 grama ugljikohidrata, a u pola šalice ima svega 62 kalorije. Omjer vlakana i proteina iznimno je povoljan, a oni koji žele izgubiti višak kilograma svjesni su koliko im vlakna u tome pomažu. Dnevni preporučeni unos vlakana je za muškarce 38 grama, a za žene 25 grama i većina ljudi ne uspije tijekom dana konzumirati toliku količinu. Grašak bi mogao pripomoći.

DOKAZANO JE! Smrznuto je jednako zdravo, baš kao svježe - iskoristite sve

Dodatno, četiri grama proteina u pola šalice ovog povrća gotovo su jednaka količinu koju ćete dobiti iz jednog većeg jajeta koje sadrži pert grama proteina, a ista je količina i u žlici kikiriki maslaca. To je važan podatak za one koji se oslanjaju na biljne izvore proteina u prehrani.

Kako dodati grašak u jelovnik

Osim što od njega možete napraviti juhu ili varivo, grašak može biti ukusan prilog, dodatak salatama i tjestenini, možete ga ubaciti u rižoto ili jela s jajima, pa čak i u složence. I s njim uvijek možete eksperimentirati.

I JOŠ NEKI TRIKOVI Recepti za fine juhe od povrća: Uz njih proljetni umor nestaje

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • crna žena 30.12.2020.

    Obožavam grašak.

  • The Stand 30.12.2020.

    Rizi bizi, francuska i ajgenmahtes su jedina jela gdje ga mogu jesti jer se nalazi u tragovima odnosno mogu ga maknuti sa strane. Varivo od graška sa onim malim tvrdim noklicama i slična jela gdje je grašak glavni sastojak zaobilazim u širokom luku.

  • 30.12.2020.

    Ja grašak često jedem, obožavam ga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare