To je to što me zanima!

Oznake na deklaracijama su krive - nema kalorija iz vlakana

Od 1990-ih se na deklaracije pišu ukupne kalorije iz proteina, ugljikohidrata i masti u proizvodu, ali se ne računaju one iz vlakana zbog čega su mnoge netočne
Vidi originalni članak

Deklaracije na proizvodima često umanjuju kalorijsku vrijednost namirnicama, pa zdjelica kukuruznih pahuljica ili popularnih musli ipak nije tako zdrav doručak kako se čini, tvrde znanstvenici američkog Udruženja znanstvenika u Bostonu. Oni su otkrili da u prosjeku porcija žitarica sadrži dodatnih 20 kalorija, a musli 12 kalorija više nego to stoji na deklaraciji, piše Daily Mail.

- Brojni se proizvodi reklamiraju kao zdravi, a iako i jesu, oni ne pomažu u mršavljenju zbog većih kalorijskih vrijednosti - rekao je voditelj studije, dr. Geoffrey Livesey.

Problem se javlja zbog neuračunavanja kalorijske vrijednosti vlakana u tzv. zdravoj hrani u ukupne kalorije proizvoda, zbog čega je potrebno mijenjati deklaracije na namirnicama, ističu nutricionisti.

Tradicionalno, od 1990. se u SAD-u i EU kalorijski sadržaj proizvoda računa prema sustavu generalnih faktora te se zbrajaju samo kalorije koje dolaze iz proteina, ugljikohidrata i masnoće, ali ne i vlakana u namirnici.

- Potrošači već godinama unose veći broj kalorija nego što to misle ako računaju prema deklaracijama. naglašava dr. Livesey.

Objašnjava kako je ukupna količina kalorija na svim vrstama proizvoda ponekad i za četvrtinu krivo navedena.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Chumlee 19.02.2013.

    Znal sam da je neki vrag kriv zbog moje nešto veće tjelesne mase, a kak bi bil fit da ne skrivaju te podatke, nemrem si ni zamisliti.

  • ljubica24 19.02.2013.

    Ko pita za dijete? Hrvati su dovoljno na raznoraznim prisilnim dijetama, bitno je da se ima što staviti u "kljun". Kad pogledam ulicom vidim samo "žvakače" peciva, sendvića, pizza, bureka...pitam se imaju li te osobe normalan obrok u danu osim što svoj novac ostavljaju za raznorazna "prigrizala" i pune pekarima novčanike?! Mamilice tipa light,integralna tjestenina u koju se dodaju samo boje i aditivi, sugar free, gmo free, raženi kruh - gdje ste u Hrvatskoj vidjeli polj raži -nigdje jer ga nema, ali zato postoje boje i arome koje obično pšenično brašno "pretvore u raženo"...sami otrovi, hranu spremati od "živih" namirnica a ne industrijsku (salame, juhe,dodaci jelima, paštete, hrenovke, raznorazne žitne pahuljice, čokolade...). Bit će manje alergičara, srčanih bolesnika (tlakaša), kolesterola...i manje love farmaceutskim i prehrambenim kućama. One su nam to sve nametnule, biznis je biznis !!!

  • Filozof_1 19.02.2013.

    Ajme strašno, tko zna koliko sam grama više pojela a nisam znala :O .... Dobro je da na slanini nema deklaracije ... :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare