To je to što me zanima!

Pametni telefoni uzrokuju probleme s rukama kod djece

Pisanje olovkom jača mišiće ruku, dok ih korištenje zaslona osjetljivih na dodir slabi što uzrokuje probleme s rukama i prstima i može dovesti do motoričkih teškoća
Vidi originalni članak

Korištenje tableta i smartphonea opasno je za zdravlje mališana, upozoravaju američki radni terapeuti. Igranje sa zaslonima osjetljivima na dodir može dugotrajno uzrokovati probleme s rukama i prstima, piše Daily Mail. Takvim se korištenjem ne jačaju mišići potrebni za pisanje. S vremenom, mišići postaju sve slabiji što oštećuje motoričke sposobnosti. 

- Sve veći broj djece ima problema s rukama zato što im mišići slabe, a izbjegavanjem klasičnog pisanja rukom problemi rastu - istaknula je radna terapeutkinja Lindsay Marzoli. 

Igranje s tabletima tri do četiri sata na dan bez roditeljskog nadzora ukazuje na moguće poteškoće u razvoju, upozorava američki pedijatar dr. Timothy Doran iz Medicinskog centra Baltimore. 

Radnim terapeutima pridružilo se i Američko udruženje pedijatara koje savjetuje da se iz dječjih soba izbaci TV, računalo i tableti. Oni za djecu predlažu najviše dva sata na dan pred zaslonima. 

Prijašnja istraživanja potvrdila su da redovito korištenje pametnih telefona i računala uzrokuje bolove u vratu i leđima. S tim se tegobama bori tri četvrtine djece iz osnovnih škola i dvije trećine srednjoškolaca. 

Smartphone i laptop uzrokuju podbradak i opuštanje kože

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Žir3 24.11.2013.

    Nikako ne podržavam ovakav način uvođenja tehnologije u školstvo. Danas sutra se djeca nažalost neće znati potpisati rukom, pa nije tablet mjerilo znanja i intelingencije. Sjetite se samo naših slavnih znanstvenika poput Nikole Tesle ili Slavoljuba Penkale, dali je njima trebao tablet? Pisali su uz svijeću i znanje prenosili na kamenu pločicu i zna se za što su danas zaslužni. Ne mora ovo biti nužno loše, ali žalosno je da se današnja djeca ne igraju i uče onako kako smo mi to prije radili, sve im se svodi na tehnologiju.

  • Umirenada 20.11.2013.

    Kad tad će morati koristiti tehniku i snalazit se da budu u korak sa vremenom tako da tu se ne može ni ne treba ništa poduzimat

  • Plavusa131 20.11.2013.

    Mislim zaista su biseri.Zar se djeci misici ruku jacaju samo pisanjem?Dakako da upotrebu tehnike treba svesti na minimum,s tim se u potpunosti slazem.S druge strane to o pisanju je isto glupost.zar ti Amerikanci nisu culi za igru,trcanje,voznju bickla,rola pentranje po stablima....apsolutno svi misici jacaju tako i osim toga djeca imaju i sretnije djetinjstvo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare