To je to što me zanima!

Paracetamol je bolji za liječenje prehlade nego što je ibuprofen

Simptome curenja nosa, kihanja i kašljanja prije će ublažiti lijekovi na bazi paracetamola, dok je ibuprofen bolji za djecu s infekcijom donjih dišnih puteva
Vidi originalni članak

Lijekovi koji sadrže paracetamol, poput lekadola, panadola ili lupoceta, bolji su izbor u liječenju klasičnih simptoma prehlade od lijekova koji se baziraju na ibuprofenu, pokazala je studija Sveučilišta Southampton. Oni su otkrili da aktivna tvar paracetamol prije smiruje simptome poput curenja nosa, nadraženog grla, kašlja i kihanja, iako se u liječenju prehlade u jednakoj mjeri koriste oba tipa lijeka, piše Daily Mail.

Ipak, ibuprofen bolje djeluje kod djece koja imaju infekcije donjeg dišnog sustava, poput upale bronhija. Ta dva lijeka djeluju na posve različite načine, pa dok ibuprofen blokira proizvodnju raznih kemijskih spojeva u tijelu, uključujući prostaglandine koji nastaju kao odgovor na bolest, paracetamol blokira druge enzime u mozgu i leđnoj moždini te tako sprječava bol.

- Tako bi liječenje obične prehlade ibuprofenom moglo rezultirati produljenjem same bolesti - rekao je voditelj studije, profesor Paul Little.

Obična prehlada ili streptokok: Otkrijte uzrok vašoj grlobolji

Prepoznajete li svoj tip kašlja i znate li kako se može liječiti?

Opasne nuspojave: Upute se o lijeku čitaju barem dva puta

Prva linija obrane od prehlade i gripe: Kefir, feferoni pa i gljive

Idi na 24sata

Komentari 9

  • dalmatinska fjaka 07.11.2013.

    ...nevolim reklame sa ljekovima, samo promjene ime i sad imamo paracetamol i ibuprofen sa 10 različitih naziva i još ovdje u članku napišu da u tijelu blokiraju razne enzime (što znaju dosada) koji vjerovatno ipak u ljudskom tijelu nešto obavljaju...dakle možda ima više štete nego koristi. Više volim prirodno, limun, med , čaj od metvice, lipe itd.

  • zahira45 06.11.2013.

    Jest bolji i manje rizičan. Ibuprofen može izazvati teške ozljede sluznice želudca, zato pažljivo sa njim.

  • Zzagorka 06.11.2013.

    ibupofren je baš dobar za sve..

Komentiraj...
Vidi sve komentare