To je to što me zanima!

Paracetamol kod boli u leđima nije ništa bolji nego placebo

Iako djeluje na zubobolju i glavobolju, paracetamol neće pomoći kod akutne boli u leđima čak ni ako se uzima u redovitim dozama, pa ga je bolje izbjegavati
Vidi originalni članak

Paracetamol je aktivna supstanca u brojnim analgeticima i protuupalnim lijekovima poput lekadola, panadola ili lupoceta, no on nije od pomoći u smanjivanju bolova u leđima, pokazala je studija australskog Sveučilišta Sydney na više od 1650 ljudi. U njoj su znanstvenici testirali učinkovitost lijekova na bol u leđima, piše BBC.

Podijelili su ispitanike u tri grupe, od kojih su jedni dobivali redovite doze paracetamola, drugi su ga uzimali po vlastitu nahođenju, dok je treća skupina primala placebo tijekom razdoblja od minimalno 17 dana do šest tjedana.

Čak niti u redovitim dozama, paracetamol nije smanjio intenzitet boli ništa više od placeba, izvijestili su znanstvenici. Zaključili su da iza boli u leđima stoje drugačiji mehanizmi nego kod primjerice glavobolje ili zubobolje, koje paracetamol uspješno liječi.

- Ovaj rezultat trebao bi biti smjernica liječnicima diljem svijeta kod liječenja bolesnika s bolovima u leđima, a dokazali smo da paracetamol ne djeluje na svaki tip boli, kao što niti ne djeluje na sve ljude jednako - rekao je voditelj studije, dr. Christopher Williams.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • user_358092 25.07.2014.

    Ma daj vi to ozbiljno eeee baš vam hvala nisam znala i sad mi jasno zašto nije pomoglo:)))

  • Mustafa Aga 25.07.2014.

    Opet neko novo istrazivanje...

  • mago civo 24.07.2014.

    Opet farmaceuti nešto kuhaju i podmeću u svrhu zarade, a nus pojave...baš ih briga!

Komentiraj...
Vidi sve komentare