To je to što me zanima!

Paratha: Beskvasno indijsko pecivo koje se jede samo ili puni smjesom od krumpira i začinima

Ovo fino indijsko pecivo možete puniti raznim aromatičnim nadjevima. Možete ga i zamrznuti pa po potrebi zagrijati ponovno na tavi. U zamrzivaču može stajati dva mjeseca
Vidi originalni članak

Klasična Paratha

Sastojci: 

  • 300 g graham brašna
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 850
  • 1 žličica soli
  • 300 do 350 ml mlake vode
  • 3 do 4 žlice gheeja (pročišćeni maslac)
  • za pečenje oko 100 do 150 g gheeja

Napomena: Umjesto gheeja možete koristiti klasičan maslac.

Postupak: 

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto pa ga podijelite na pet kuglica. Pokrijte ih i ostavite deset minuta. Potom svaku kuglicu tanko razvaljajte, premažite maslacem i preklopite. Ponovo premažite maslacem i još jednom preklopite.

Na kraju tijesto tanko razvaljajte u oblik kruga i pecite na maslacem premazanoj tavi s obje strane. Paratha je gotova kad sa svake strane dobije lijepu svijetlosmeđu boje.

SUPER RECEPT Od ostataka svinjske pečenke napravite odličan zapečeni grah

Savjet: Ovo fino indijsko pecivo možete puniti raznim aromatičnim nadjevima. Možete ga i zamrznuti - složite ih jedno na drugo tako da je između svakog peciva masni papir. Potom stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite. Kada ih ponovno poželite jesti, izvadite ih iz zamrzivača, ostavite desetak minuta i zagrijte na tavi s obje strane bez dodavanja masnoće. Parathe u zamrzivaču mogu stajati oko dva mjeseca, prenosi Atma.

Aloo Paratha puni se smjesom od krumpira

Tijesto se priprema kao u prvom receptu, samo stoji nešto duže.

Sastojci za nadjev: 

  • 250 g krumpira
  • 1 manji crveni luk
  • malo čilija
  • sol i papar
  • garam masala (mješavina mljevenih začina: korijander, kardamom, kumin, klinčići, crni papar, muškatni oraščić)
  • 1 žličica ulja
  • nasjeckano lišće korijandera ili peršina

ODLIČAN RECEPT Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka

Postupak:

Krumpir skuhajte u kori, ohladite, ogulite i zgnječite. Luk nasjeckajte i pržite na malo ulja dok ne postane staklast, a tad dodajte krumpir. Dobro promiješajte, maknite sa štednjaka i dodajte začine. Dobit ćete gustu smjesu koju oblikujete u kuglice. Od ove količine dobit ćete deset kuglica - to znači da će vam biti potrebno i deset peciva.

Tijesto napravite kako je navedeno u gornjem receptu, samo što će vam trebati dupla doza da dobijete deset komada. Tijesto ne smije biti ljepljivo, a u ovom slučaju ga zamotajte u foliju i ostavite da stoji pola sata, na sobnoj temperaturi.  

Potom ga podijelite na deset kuglica pa svaku razvaljajte pa stavite kuglicu krumpira. Krajeve tijesta skupite na vrhu i prstima zalijepite pa smotuljak spljoštite dlanom i odložite na brašnom posut stolnjak.

Zagrijte tavu (bez masnoće) pa na nju stavite Aloo Parathu i nakapajte malo masnoće po jelu i okolo po tavi. Pecite na slabijoj do srednje jakoj temperaturi dok ne dobije lijepu smećkastu koricu s obje strane.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare