To je to što me zanima!

Parazita malarije ubit će nova gljivica, a komarac će preživjeti

Gljivica proizvodi antimalaričan protein koji se širi u krvi komarca i u roku od nekoliko dana istrebljuje parazita i ovom bi se tehnikom mogli spasiti milijuni života
Vidi originalni članak

Umjetno stvorena gljivica Metarhizium anisopliae može ubiti parazita malarije u tijelu komarca, potvrdila su laboratorijska testiranja. Novi pristup u kontroli ove zarazne bolesti osmislili su znanstvenici Sveučilišta Maryland. Umjesto ubijanja komaraca koji prenose malariju, gljivica koja proizvodi antimalaričan protein ubiti će parazita u njemu. Novostvorena gljivica djeluje poput hipodermične šprice koja u krvi komarca u roku od nekoliko dana suzbije parazita malarije.

- Ako u komarcu nema parazita, onda on ni ne može širiti malariju ubodom - izjavio je izumitelj ove gljivice, znanstvenik Raymond St. Leger.

Malarija nije izumrla

Oko 40 posto svjetskog stanovništva naseljava područja zahvaćena malarijom, a u Africi svakih 30 sekundi jedno dijete umre od posljedica te bolesti. Od nje godišnje umre više milijuna ljudi, ponajprije trudnica i djece.

Evolucijski korak unaprijed

Pronalazak pouzdanih načina za obranu ljudi od komaraca koji šire bolesti nije nimalo jednostavno. Dosad smo se s njima obračunavali pesticidima, toksinima biljaka, pa čak i gljivicama. Jedna po jedna, ove su se taktike pokazale bezuspješnima, jer se parazit na neki način prilagodio i postao otporan. Inovativan pristup dr. Legera uskoro bi trebao biti testiran i van laboratorija, a studija je objavljena u časopisu Science.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zlaura9 26.02.2011.

    Jadni ti komarci

Komentiraj...
Vidi sve komentare