To je to što me zanima!

Parfem u kućnom uredu: Da, ima smisla jer će vas razveseliti

Bili mi toga svjesni ili ne, niti jedan drugi osjetilni sustav nije izravno povezan s centrom za obradu sjećanja i emocija u mozgu, stoga je omiljeni miris okidač za pozitivne emocije
Vidi originalni članak

Rachel Herz, dr. Sc., Profesorica i neuroznanstvenica sa Sveučilišta Brown, koja se specijalizirala za psihološku znanost o mirisu, ističe da snaga mirisa utječe na naše raspoloženje.

- Mirisi imaju vrlo posebnu sposobnost da odmah pokrenu emociju zbog toga što se procesuiraju u mozgu - objašnjava dr. Herz. - Čim osjetimo nešto, naša amigdala, u kojoj se obrađuju emocije i emocionalno pamćenje, aktivira se prije bilo kojeg drugog dijela mozga, tako da dobijete trenutni emocionalni odgovor - .

ČIŠĆENJE, SMIRIVANJE I OBNAVLJANJE Parenje kože lica: Dobre strane jednostavnog kućnog tretmana

No, taj emotivni benefit dešava se samo ako smo stvorili prethodnu povezanost između mirisa i osjećaja.

- Dakle, kad si želimo poboljšati raspoloženje, nanijet ćemo parfem ili esenciju, koja nas podsjeća na neka lijepa vremena ili događaj, što znači da itekako ima smisla nanositi miris ako smo sami i ako ga ne može osjetiti nitko osim nas - pojasnila je liječnica za Refinery 29.

Također, ističe kako nas mirisi mogu vezati i za neke loše događaje, stoga ako odaberemo novi miris tijekom karantene i izolacije, on će nas i kasnije podsjećati na ovo doba. Zato je bolje da biramo neke mirise koji nas vode u ljepša vremena i s kojima smo stvorili poseban, pozitivan odnos. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ksenijast 30.06.2020.

    ...bas tako..

Komentiraj...
Vidi sve komentare