To je to što me zanima!

Parovi u braku su zdraviji, a oni koji žive zajedno su sretniji

Zajednički život je, za razliku od bračnog, opušteniji i omogućava veću slobodu i autonomnost, a samim tim i prostor za osobni rast te samopouzdanje, tvrdi studija
Vidi originalni članak

Parovi koji žive zajedno sretniji su od parova u braku, otkriva američka studija provedena na 2737 ljudiKratko nakon vjenčanja ili početka zajedničkog života, parovi su bili izuzetno sretni i nisu bili toliko depresivni kao samci, ali njihovo je dobro raspoloženje brzo nestalo. Samci su održavali jače veze i s prijateljima i obitelji, što smanjuje stres, ali i rizik od mentalnih bolesti. Zdravlje bračnih parova se poboljšalo, dok su se parovi koji su živjeli zajedno osjećali sretnije i i samopouzdanije, potvrđuje istraživanje. 

- Zajednički život ne nosi toliko obaveza kao bračni i pruža veću fleksibilnost, samostalnost i osobni rast. Sve više ljudi izbjegava brak i to mijenja obiteljsku strukturu. Ove promjene pomaknule su granice i dovele u pitanje koja je zapravo razlika između braka i zajedničkog života - ističe voditeljica studije profesorica Kelly Musick. 

Bračni parovi imaju djecu prije nego parovi koji žive zajedno i to im privremeno smanjuje razinu sreće zbog neprestanog dizanja i neispavanosti. Parovi mogu biti jednako sretni i s neuobičajenim načinom života. Brak nije jedinstven oblik zajedničkog života koji svima pruža istu razinu zadovoljstva i romantike, dodaje. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • shorty 08.02.2012.

    to sam mislila na ovaj prvi komentar od phoenyx-a. samo da nebi bilo zabune. :)

  • NinaBonita007 05.02.2012.

    hvala Bogu da živimo u civilizaciji u kojoj svatko može izabrati u kakvoj formi želi živjeti. nekome je brak san snova i predstavlja sigurnost a nekome je sedmi krug pakla u kojem ne može disati, prema tome uz malo truda svatko može organizirati svoju malu sretnu zajednicu baš po svojoj mjeri !

  • phoenyx 03.02.2012.

    Ja sam pravi primjer sretnog izvanbračnog zajedničkog života :) Činjenica da nema papira, znači da smo tu svojim svjesnim izborom, probleme rješavamo zajednički jer tako želimo, ne jer je razvod skup ili čuvamo imovinu ili što već sve ne vidim danas oko sebe kao razlog opstanka lošeg braka. Oboje smo slobodni, a vezani svojom izborom :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare