Lifestyle

Komentari 11

Parovi u braku su zdraviji, a oni koji žive zajedno su sretniji

Parovi u braku su zdraviji, a oni koji žive zajedno su sretniji

Zajednički život je, za razliku od bračnog, opušteniji i omogućava veću slobodu i autonomnost, a samim tim i prostor za osobni rast te samopouzdanje, tvrdi studija

Parovi koji žive zajedno sretniji su od parova u braku, otkriva američka studija provedena na 2737 ljudiKratko nakon vjenčanja ili početka zajedničkog života, parovi su bili izuzetno sretni i nisu bili toliko depresivni kao samci, ali njihovo je dobro raspoloženje brzo nestalo. Samci su održavali jače veze i s prijateljima i obitelji, što smanjuje stres, ali i rizik od mentalnih bolesti. Zdravlje bračnih parova se poboljšalo, dok su se parovi koji su živjeli zajedno osjećali sretnije i i samopouzdanije, potvrđuje istraživanje. 

- Zajednički život ne nosi toliko obaveza kao bračni i pruža veću fleksibilnost, samostalnost i osobni rast. Sve više ljudi izbjegava brak i to mijenja obiteljsku strukturu. Ove promjene pomaknule su granice i dovele u pitanje koja je zapravo razlika između braka i zajedničkog života - ističe voditeljica studije profesorica Kelly Musick. 

Bračni parovi imaju djecu prije nego parovi koji žive zajedno i to im privremeno smanjuje razinu sreće zbog neprestanog dizanja i neispavanosti. Parovi mogu biti jednako sretni i s neuobičajenim načinom života. Brak nije jedinstven oblik zajedničkog života koji svima pruža istu razinu zadovoljstva i romantike, dodaje. 

Najčitaniji članci