To je to što me zanima!

Pazite koga oponašate jer se zrcaliti može i negativne ljude

Zbog nesvjesnog “zrcaljenja” pokreta negativca ljudi će zaključiti kako je čovjek neljubazan, no loš prvi dojam uvijek se može popraviti iskrenim osmijehom
Vidi originalni članak

Oponašanje sugovornika može biti iskren oblik laskanja, no nova su istraživanja pokazala da vas takvo “zrcaljenje” tuđeg ponašanja može dovesti u nevolju oponašate li nekoga pogrešnog. Sudionici eksperimenta promatrali su čovjeka koji je oponašao pokrete neljubaznog sugovornika te su ga također ocijenili kao nesusretljivog. Znanstvenici poručuju da ćete profitirati samo ako oponašate pravog čovjeka u pravo vrijeme i s pravim razlogom. To nije lako jer je zrcaljenje, odnosno oponašanje spontano. Za to su “krivi” zrcalni neuroni, tj. stanice u mozgu koje se aktiviraju dok nekog promatramo.

Primjerice, gledamo li čovjeka kako se smije, i sami se nasmijemo, a ako sugovornik prekriži ruke, činimo isto. Određena mimika, poput miga obrvama, naginjanja glave i osmijeha, može biti od velike pomoći pri zavođenju jer šaljete prijateljske signale.

Mimikrija je važan dio socijalne inteligencije. Vodite računa da ljudima šaljete ispravne neverbalne signale kojima poručujete da niste prijetnja. Osmijeh šalje poruku “sviđaš mi se”. Kad se nasmijete, uzvratit će vam osmijehom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare