To je to što me zanima!

Gel od propolisa učinkovito će liječiti bolne usne čireve

Gel protiv usnih čireva baziran na propolisu ima bolja anestetička, anti-mikrobna i anti-gljivična svojstva od drugih, dobar je antioksidans, a koristiti ga mogu i djeca
Vidi originalni članak

Propolis nije imao široku primjenu u medicini zbog jakog mirisa i nemogućnosti da se otopi u vodi, ali britanski znanstvenici sada su otkrili način kako ga primijeniti u liječenju usnih čireva. Ljekovita svojstva propolisa poznata su godinama, a ovo bi trebalo omogućiti da postane lijek 21. stoljeća, ističu.

- Glavni kamen spoticanja u razvoju proizvoda je bila topljivost i miris, što naše otkriće nadilazi. Dosadašnji gelovi za usne bili su nespretni jer su prianjali na membranu kože unutar usta, a novi gel jednostavno klizne na ranu i djeluje puno učinkovitije - objasnio je profesor sa Sveučilišta Bradford Anant Paradkar.

Gel protiv usnih čireva baziran na propolisu ima bolja anestetička, anti-virusna i anti-gljivična svojstva od prijašnjih, a mogu ga primjeniti i djeca.

- Propolis ima složen kemijski sastav, ali je vrlo koristan prirodni proizvod. Odličan je antioksidans, ne izaziva alergije, pomaže kod gljivičnih oboljenja i potiče imunološki sustav. Također potiče zacjeljivanje rana i ima anestetička svojstva - kaže Paradkar.

Iako se propolis od davnina primjenjuje u pučkoj medicini, ovo otkriće omogućit će širu primjenu u konvencionalnoj medicini. Još nije poznato kada će se pojaviti na tržištu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare