To je to što me zanima!

Perad pecite naopačke pa je okrenite posljednjih pola sata

Neka krumpiri budu savršen prilog vašem božićnom ručku. Nakon što ih stavite u lim za pečenje, pospite ih s malo šafrana i soli, a potom prelijte maslinovim uljem
Vidi originalni članak

Ako planirate za Novu godinu spremati puricu, pecite je dulje nego inače, savjetuje slavni kuhar Heston Blumenthal.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Kako bi purica bila zlatno-smeđe boje izvana, a da pritom iznutra ne bude suha, pecite je na 60°C dulje vremena. Za puricu tešku četiri kilograma bit će potrebno između šest i osam sati. Zatim izvadite puricu iz pećnice, pojačajte temperaturu na 250°C i vratite je nakon što se pećnica zagrije. Dobro pazite na pečenje jer će jako brzo kožica postati hrskava - upozorava Blumenthal.

Nemate li toliko vremena, a htjeli biste ukusno pečenje od puretine ili piletine, Nigella Lawson savjetuje da perad pečete tako da prsa okrenete prema dolje.

- Masnoća će se slijevati prema prsima te meso neće biti suho. Posljednjih pola sata pecite meso okrenuto na uobičajen način - savjetuje Lawson.

Ako niste sigurni koliko vam vremena treba da se ispeče savršena janjetina, poslužite se formulom - za svakih 500 grama mesa potrebno vam je 20 minuta vremena. Meso će biti lijepo ružičasto, ali ne i slabo pečeno. Ako više volite jače pečenu janjetinu, na vrijeme pečenja dodajte još 20 minuta.

- Kako bi meso bilo što sočnije, pustite ga da odstoji barem 15 minuta nakon što pečenje izvadite iz pećnice. Tako ćete ga ujedno i lakše rezati - ističe Lawson. 

NEKA BLISTA Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke

Krumpiri sa šafranom u pećnicu idu 15 minuta prije obroka

Neka krumpiri budu savršen prilog vašem novogodišnjem ručku. Nakon što ih stavite u lim za pečenje, pospite ih s malo šafrana i soli, a potom prelijte maslinovim uljem, savjetuje Gordon Ramsay. Kako bi krumpiri bili gotovi u pravom trenutku, Ramsay savjetuje da ih u pećnicu stavite 15-ak minuta prije nego što se svi okupe za stolom. 

Đumbir i cimet za drukčiji okus svinjetine

Ako je vaš izbor mesa za blagdanski ručak svinjetina, iskoristite začine kako biste upotpunili okuse. Ja obično u svinjetinu utrljam ribani đumbir i prstohvat cimeta, kaže Nigella Lawson. Osim što će, zahvaljujući cimetu, cijela kuća mirisati po Božiću, imat ćete jelo u novom ruhu.

SLASNI TRIKOVI Za savršeno ispečenu slaninu - treba dobra tava i malo tehnike

Tajna uspješnog obroka je u organizaciji

Često čujem kako ljudi tek na kraju pripreme shvate da im lim nije dovoljno velik za pečenje ili da im uopće ne stane u pećnicu. Planirajte unaprijed - napravite popis stvari koje možete pripremiti ranije i sve što ste odradili, označite kvačicom, savjetuje slavni Jamie Oliver. Osigurajte si sav potreban kuhinjski pribor.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare