Neka krumpiri budu savršen prilog vašem božićnom ručku. Nakon što ih stavite u lim za pečenje, pospite ih s malo šafrana i soli, a potom prelijte maslinovim uljem
Perad pecite naopačke pa je okrenite posljednjih pola sata
Ako planirate za Novu godinu spremati puricu, pecite je dulje nego inače, savjetuje slavni kuhar Heston Blumenthal.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Kako bi purica bila zlatno-smeđe boje izvana, a da pritom iznutra ne bude suha, pecite je na 60°C dulje vremena. Za puricu tešku četiri kilograma bit će potrebno između šest i osam sati. Zatim izvadite puricu iz pećnice, pojačajte temperaturu na 250°C i vratite je nakon što se pećnica zagrije. Dobro pazite na pečenje jer će jako brzo kožica postati hrskava - upozorava Blumenthal.
Nemate li toliko vremena, a htjeli biste ukusno pečenje od puretine ili piletine, Nigella Lawson savjetuje da perad pečete tako da prsa okrenete prema dolje.
- Masnoća će se slijevati prema prsima te meso neće biti suho. Posljednjih pola sata pecite meso okrenuto na uobičajen način - savjetuje Lawson.
Ako niste sigurni koliko vam vremena treba da se ispeče savršena janjetina, poslužite se formulom - za svakih 500 grama mesa potrebno vam je 20 minuta vremena. Meso će biti lijepo ružičasto, ali ne i slabo pečeno. Ako više volite jače pečenu janjetinu, na vrijeme pečenja dodajte još 20 minuta.
- Kako bi meso bilo što sočnije, pustite ga da odstoji barem 15 minuta nakon što pečenje izvadite iz pećnice. Tako ćete ga ujedno i lakše rezati - ističe Lawson.
Krumpiri sa šafranom u pećnicu idu 15 minuta prije obroka
Neka krumpiri budu savršen prilog vašem novogodišnjem ručku. Nakon što ih stavite u lim za pečenje, pospite ih s malo šafrana i soli, a potom prelijte maslinovim uljem, savjetuje Gordon Ramsay. Kako bi krumpiri bili gotovi u pravom trenutku, Ramsay savjetuje da ih u pećnicu stavite 15-ak minuta prije nego što se svi okupe za stolom.
Đumbir i cimet za drukčiji okus svinjetine
Ako je vaš izbor mesa za blagdanski ručak svinjetina, iskoristite začine kako biste upotpunili okuse. Ja obično u svinjetinu utrljam ribani đumbir i prstohvat cimeta, kaže Nigella Lawson. Osim što će, zahvaljujući cimetu, cijela kuća mirisati po Božiću, imat ćete jelo u novom ruhu.
Tajna uspješnog obroka je u organizaciji
Često čujem kako ljudi tek na kraju pripreme shvate da im lim nije dovoljno velik za pečenje ili da im uopće ne stane u pećnicu. Planirajte unaprijed - napravite popis stvari koje možete pripremiti ranije i sve što ste odradili, označite kvačicom, savjetuje slavni Jamie Oliver. Osigurajte si sav potreban kuhinjski pribor.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...