To je to što me zanima!

Perivi pamučni ulošci, ali i menstrualne čašice, dobro su rješenje za manje otpada

U svijetu se odbaci više od 45 milijardi tampona i uložaka svake godine. Antialergijske silikonske čašice, upotrebljavaju li se nekoliko godina, zamjenjuju do 2000 tampona
Vidi originalni članak

Prosječna žena u životu iskoristi između 10.000 i 17.000 menstrualnih proizvoda. Samo u Hrvatskoj koristi se oko 200 milijuna higijenskih sredstava godišnje. U svijetu se odbaci više od 45 milijardi tampona i uložaka svake godine. Jedno rješenje je korištenje pamučnih perivih higijenskih uložaka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Krpeni ulošci u našim krajevima nisu nikakva novost i starije žene ih se sjećaju jako dobro. Pravile su ih od komada tkanine, možda starih plahti, i koristile.

Nakon upotrebe su ih dobro oprale, slično kao što je prije bilo sasvim normalno da djeca nose platnene pelene koje se peru na visokoj temperaturi, suše i peglaju. Danas su sve popularniji kod ekološki osviještenih žena, ali i kod onih koje žele uštedjeti novac.

Također, antialergijske silikonske čašice, upotrebljavaju li se nekoliko godina, zamjenjuju do 2000 tampona. Radi se o silikonskoj, gipkoj čašici koja se stavlja u vaginu i sakuplja krv. Ovisno o jačini krvarenja, može stajati unutra do 12 sati. Kada se napuni, jednostavno se izvadi, isprazni, opere i ponovno stavi. 

EKO SAVJETI Ne bacajte ih: Automobilske gume lako se mogu reciklirati

Takve čašice dolaze u više dimenzija i oblika. Kada ih umetne, žena ih ne bi trebala osjećati u sebi. Čašica se priljubi uz stijenke rodnice i sakuplja krv. Kada se izvadi, dovoljno ju je oprati toplom vodom i sapunom. Mogu je koristiti sve žene osim onih koje su još djevice.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • BabaYaga 08.01.2022.

    Odbijam to rješenje s gnušanjem 🥴🤢

  • sanja985 08.01.2022.

    nema tih para za koje bi ja gurala tu casicu ili tampone u sebe a bome nemam ni vremena ni volje prati krpe koje bi mi trebale sluzit kao ulozak

Komentiraj...
Vidi sve komentare