To je to što me zanima!

Pet jednostavnih, a neodoljivih recepata s jeftinim srdelama

Ispecite srdele s limunom i začinite kuminom, ili napravite aromatični mediteranski miks. Uživajte u fantastičnoj pašteti, srdelama u umaku od cherry rajčica ili neodoljivim mornarskim špagetima...
Vidi originalni članak

Ukusne i pristupačne, a bogate omega-3 masnim kiselinama ključnima za zdravo srce i mozak, srdele se smatraju superhranom. Jednostavna priprema još je jedan od razloga za posjet ribarnici. Donosimo vam pet brzih recepata za uživanje u ovoj jeftinoj, a neodoljivoj plavoj ribi. 

SAVJETI ZA PRIPREMU RIBE David Skoko: Plava riba peče se na 80°C da bi ostala sočna

Pečene srdele s limunom i kuminom

Sastojci: 2 kg srdela, 1/4 šalice krupne morske soli, 1 žlica maslinovog ulja, svježe mljeveni papar (po želji), svježi limun (narezan na ploške), kumin

Priprema: Operite srdele, očistite ih od ljuski i ocijedite. Po želji, plitku posudu za pečenje obrubite aluminijskom folijom. Bogato pospite dno krupnom solju i posložite srdele. Svaku sardinu premažite ili poprskajte maslinovim uljem i pospite svježe mljevenim paprom. Ako želite, pospite dodatnu kamenu sol nad ribom. Prekrijte srdele s nekoliko kriški limuna. Pecite ih na na 175°C 10-ak minuta. Prilikom posluživanja začinite kuminom. 

Pašteta od srdela 

Sastojci: 500 g srdela, sol, papar, luk, pola svežnja vlasca, prstohvat čilija, 70 g maslaca sobne temperature, 3 žlice maslinova ulja, svježe cijeđen limunov sok

Priprema: Srdele očistite i filetirajte. Složite filete u posudu za pečenje, pospite solju i paprom i pecite na 180°C oko osam minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade. Usitnite ih u multipraktiku ili vilicom, zajedno sa sjeckanim lukom i vlascem, čilijem u prahu, maslacem i maslinovim uljem, dok ne postane relativno glatko, ali ipak pomalo zrnato. Dodajte soka od limuna po želji i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. 

Mornarski špageti

Sastojci: 400 g špageta, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, prstohvat čilija, 200 g sjeckane rajčice (pelata), 200 g fileta srdela, 50 g otkoštenih crnih maslina, 1 žlica ocijeđenih kapara, malo sjeckanog peršina

Priprema: Skuhajte špagete i ostavite nekoliko žlica vode od kuhanja. Na ulju popirjajte komadiće sardina sa sjeckanim češnjakom. Dodajte sjeckanu rajčicu i čili. Popirjajte pa umiješajte masline, kapare i većinu peršina. Dobro izmiješajte. Umaku dodajte ocijeđenu tjesteninu te malo vode od kuhanja ako je umak gust. Pospite preostalim peršinom. 

Mediteranski užitak

Sastojci: 1 kg srdela (očišćenih, opranih i osušenih); začinski miks: 1 nasjeckani češanj češnjaka, 2 žličice senfa, 1 žlica soka od limuna, 1 žličica suhog origana, ½ žličice crvene paprike, 1 žličica luka u granulama, ¼ žličice soli, svježe mljeveni papar, 3 žlice maslinovog ulja; maslinovo ulje za pečenje, limun, 2 žličice sjeckanog svježeg peršina za posipavanje

GASTROPROGNOZA CHEFOVA U modu se vraćaju srdele i jela s grahom, a hit su i okusi Azije

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za začinski miks. Srdele lagano uvaljajte u začinsku mješavinu tako da se cijele oblože. Namastite posudu za pečenje maslinovim uljem i posložite srdele. Premažite ih ostatkom začina. Pecite 15-17 minuta na 220° C. Pospite svježim peršinom i poprskajte limunom. 

Srdele u umaku od rajčice

Sastojci: 1 nasjeckani luk. 3 nasjeckana češnja češnjaka, maslinovo ulje, 250 g cherry rajčica narezanih na polovice, malo čilija, 500 g srdela (očišćenih i filetiranih), 1/4 šalice kukuruznog škroba, 1/2 šalice bijelog vina, sol i papar, 1 žličica šećera, žlica sjeckanog peršina

Priprema: Stavite kukuruzni škrob u plitku posudu. Isperite srdele u hladnoj vodi, ocijedite i uvaljajte u kukuruzni škrob. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite filete nekoliko minuta, dok se ne ispeku pa izvadite na tanjur. Dodajte još maslinovog ulja u tavu i popržite luk i češnjak. Dodajte rajčice i čilija po želji i pirjajte 8-10 minuta dok rajčica ne omekša. Pred kraj dodajte vino. Vratite srdele u tavu, lagano umiješajte i začinite solju, paprom i s malo šećera. Pospite peršinom i poslužite uz kruh.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 08.03.2019.

    Sardele začiniti kimelom? Oh, Bože.......

  • Akrab 08.03.2019.

    Ja vise volim incun.😊

  • valuta 08.03.2019.

    iako obožavam srdele, čini mi se da bi trebalo pomalo prestat etiketirat ih baš tako "jeftinima" ... ima već par godina da srdele drže cijenu oko 20 kuna po kilogramu, u tom razdoblju došlo se do toga da i svinjski but prodaju po 19,99 ... prema tome ne vidim što je tu baš tako jeftino u odnosu na druge namirnice ... a da ne govorim o filetima srdela ... pa po cijeni se u nekim, onako atraktivnijim pakiranjima, približavaju cijeni po kojoj se može dobiti pršut ... na stranu kakav je to "pršut", ali svejedno ne vidim ni neku silnu jeftinoću u srdelama ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare