To je to što me zanima!

Pet razloga zašto naše tijelo ne može 'preživjeti' bez kolagena

Došlo je do novih zdravstvenih trendova i ljudi su počeli dodavati kolagenski proteinski prah u kolačiće. No znate li uopće zašto je važan kolagen? Evo kojih pet benefita donosi
Vidi originalni članak

1. Čuva vaše tijelo

Kolagen je vlaknasti protein koji se nalazi u vašoj koži, zubima, kostima, hrskavicama, krvnim žilama, noktima, kosi i tetivama. To je također osnovni protein koji 'lijepi' dijelove tijela i drži ih na okupu te čuva tijelo.

IZVRSNO ZA ORGANIZAM Napravite plavu solarnu vodu: Odlično čisti tijelo i iscjeljuje

2. Podržava sustave u tijelu

Polipeptidi kolagena su vezani za lance ugljikohidrata što utire put proizvodnji glikoproteina. Glikoproteini podržavaju različite sustave ljudskog tijela, uključujući reproduktivni, probavni i imunološki sustav.

3. Održava fleksibilnost ligamenata

Starenjem prirodno gubite kolagen u tijelu. Budući da kolagen, kao i druge glavne vrste proteina, sadrži obilje nekih aminokiselina poput glicina, važan je za održavanje fleksibilnosti ligamenata. Osim toga, sprječava slabljenje mišića, nastanak bora i druga zdravstvena stanja povezana sa starenjem.

4. Štiti vas da ne provedete previše vremena na suncu

Naše tijelo katabolizira kolagen koji nam daje neku vrstu zaštite od štetnih djelovanja kao što su pušenje i provođenje previše vremena na suncu.

ŠOKANTNI PODACI Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

5. Održava kožu, nokte i kosu zdravima

Najčešća korist kolagena je da on održava i čuva kožu, kosu, nokte, kosti, zube, tetive, vezivno tkivo i hrskavice zdravima, piše Medical Daily.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Idi na 24sata

Komentari 1

  • malaaa23 29.07.2019.

    I koji kolagen onda kupiti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare