To je to što me zanima!

Pijte kavu iz šalice kave, ali doslovno - napravili je iz taloga

Njihove šalice koriste se u 20 kafića u Berlinu i još 150 lokacija u Europi, ali tvrtka ne želi stati na šalicama. Želja im je od taloga kave izrađivati i namještaj
Vidi originalni članak

Start-up tvrtka iz Berlina, Kaffeeform, skuplja talog od kave iz kafića u Berlinu te onda od toga proizvode ekološki prihvatljive šalice. Osnivač firme, Julian Lechner, za Insider je ispričao kako je došao na ideju za proizvod.

- U Njemačkoj je velika kultura ispijanja kave i uvijek sam se pitao što se događa sa svim talogom iz svih tih ispijenih šalica - započeo je svoju priču Julian.

Njegova tvrtka koristi samo dostavljače na biciklima koji po gradu skupljaju talog od kave jer mu je želja da tvrtka bude što 'zelenija', a ti dostavljači svaki dan za njega prikupe 50 kilograma taloga.

GRUBLJE MELJITE Tim znanstvenika otkrio koja je formula za najbolju šalicu kave

Prikupljeni talog se tada sortira i čisti u Kaffeeformu pa se transportira na drugu lokaciju gdje se suši i miješa s biljnim vlaknima i smolom. Ta mješavina se tada formira u šalicu i završava pod tlakom i vrućinom. Za jednu šalicu za espresso s tanjurićem potrebno je šest šalica taloga, a finalni proizvod u sebi ima 40% taloga kave i sasvim je razgradiv.

- Naš glavni cilj je da istaknemo vrijednost recikliranja u društvu - kaže Julian.

Njihove šalice koriste se u 20 kafića u Berlinu i još 150 lokacija u Europi, ali tvrtka ne želi stati na šalicama. Želja im je od taloga kave izrađivati i namještaj.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Tom_Jerry 26.01.2020.

    Zanimljivo je ovo i pozitivno. Kad bi se barem ta salica mogla kupiti negdje.

  • Judita👥 25.01.2020.

    Joj kavica 😉

  • 25.01.2020.

    najbolja je brazilska kava:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare