To je to što me zanima!

U 8.38 h ujutro najviše pješaka s mobitelom izlijeće pred auto

Držanje mobitela u rukama i tipkanje razvija specifičan robotski hod, a ostali udovi postaju manje poslušni jer su oči prikovane na zaslon. Zato su i nezgode sve češće
Vidi originalni članak

Pisanje SMS poruka u hodu postupno vodi tzv. robotskom držanju koje narušava ravnotežu te povećava rizik od pada, dokazali su australski znanstvenici sa Sveučilišta Queensland. Promatrajući pokrete i držanje tijela šest muškaraca i žena koji su prelazili udaljenost od 10 metara tri puta, jednom bez mobitela, drugi put čitajući SMS te treći put ga pišući, uočili su bitne razlike, piše Daily Mail.

Njihov se hod očigledno promijenio dok su pisali poruke na mobitel, a ta se aktivnost pokazala mnogo opasnijom od samog čitanja poruka. U posljednjem desetljeću značajno se povećao broj prometnih nesreća s pješacima koji automobil nisu vidjeli zbog tipkanja na mobitel. Osim toga, ispitanici su usporavali, skretali s putanje, premještali glavu s jedne na drugu stranu te nisu vidjeli prepreke na putu. Također su razvili karakteristično držanje očiju prikovanih na zaslon mobitela. 

- Uz oči na ekranu, ruke, noge i trup postaju manje fleksibilni i na svojevrstan način "zaključani". Zbog manjih pokreta tijela veći je rizik od pada - rekla je voditeljica studije, dr. Siobhan Schabrun.

Osim toga, studija je pokazala da je 8 sati i 38 minuta najčešće vrijeme tijekom kojeg ljudi s mobitelom izlijeću pred auto, a sljedeće najopasnije vrijeme je u 18 sati i 22 minute.

Riješite test i provjerite jeste li ovisni o mobitelu i Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 55

  • eejjjja 23.01.2014.

    postali smo ovisnici o tipkanju... uvijek i svima na raspolaganju i dostupan...

  • 23.01.2014.

    Svako božije jutro oko 7 sati kad se vraćam iz noćne ili idem u jutarnju smjenu skoro pokupim minimalno jednog pješaka koji tipka poruke (samo neznam kome u 7 h) ili ima slušalice. I svaki put šizim, a bila sam i dežurna kad je dovežena cura od 18 godina koja nije čula vlak zbog tih prokletih slušalica i nažalost nije preživjela. Neznam kako tome stati na kraj, ali činjenica je da zbog situacije iz članka vreba velika opasnost.

  • ojdimidojdimi 23.01.2014.

    ja nemam mobitel...............

Komentiraj...
Vidi sve komentare