To je to što me zanima!

Pite, umaci, voće i crni čajevi 'skidaju' osmijeh s vašeg lica

Grickanje jabuka, celera, mrkve, krastavaca, brokule i špinata održava zube bijelima i lijepima. Previše čaja, kave, vina, gaziranih i kiselih sokova izjeda caklinu
Vidi originalni članak

Hrana i pića koja ostavljaju mrlje na stolnjaku vjerojatno će ih ostaviti i na zubima, a među njima se svakako ističe crveno vino jer je kiselo. No iznimka nije ni bijelo, koje je još kiselije. Iako je čaj zdrav, na zubima izaziva tamne mrlje - čak više od kave, a najviše ih ostavljaju crni, pa čak i bijeli te biljni čajevi. Mrlje na zubima izazivaju i sportska te energetska pića jer su kisela, pa nagrizaju caklinu. Iako je zdravo i bogato antioksidansima, jede li se u velikim količinama, bobičasto voće poput borovnica, kupina ili šipka zbog intenzivno pigmentiranih molekula hvata se za caklinu i ostavlja mrlje na zubima. Isto čine i pite te sokovi od tog voća.

Zato da bi zubi bili bijeli i lijepi, bolje je jesti bijelo grožđe ili bijelu brusnicu. No valja paziti i na umake od soje, rajčice ili curryja te slatkiše zato što mogu ostaviti mrlje na zubima. 

Nepranje zubi 

Ne zanemarujte zube nakon voćnog međuobroka ili napitka - odmah isperite usta vodom ili temeljito iščetkajte zube četkicom

Pića sa slamkom 

Dok pijete omiljena pića poput ledenog čaja ili gaziranih sokova, pijte ih na slamku jer ćete tako smanjiti rizik od mrlja


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare