To je to što me zanima!

Pivo pohanju daje mekoću, a umake čini izdašnijima

Dodatak piva podarit će umacima izdašnost i aromu dok će tijesto za pohanje uz malo piva biti meko, a meso će imati punoću okusa i slasnost
Vidi originalni članak

Riba ili meso bit će izdašnije uvaljajte li ga u pivsko tijesto umjesto u jaja i krušne mrvice. Pivo tijestu daje mekoću, a mesu ili ribi bogatu aromu. No tijesto će biti još rahlije, umiješate li snijeg od bjelanjaka u već pripremljeno tijesto. Manje kiseline u pivu omogućuje mu odlično stapanje sa začinima jer kiselina ne uništava njihovu aromu. Rabite li svijetlo pivo koje je blažeg okusa, umak obogatite vrhnjem i začinima. No uz dodavanje tamnog piva dovoljno je umak  začiniti samo  solju, paprom, ružmarinom i češnjakom zbog njegove jake arome. Pečeni krumpir, pire krumpir ili palenta odličan su prilog mesu ili ribi u umacima od piva.

MESNI ODREZAK U UMAKU OD PIVA S PEČENIM KRUMPIRIMA
Sastojci:
1 kg odrezaka od junetine ili teletine, 5 dcl crnog piva, 100 g maslaca, sol, papar, luk, češnjak, peršin, 1 kg krumpira
Na ulju popržite luk. Kad postane staklast, dodajte odreske. Pržite ih oko tri minute sa svake strane. Kad meso počne puštati sokove, zalijte ga crnim pivom i začinite te pustite da lagano kuha. Gotove odreske izvadite. U umak umiješajte malo brašna da se umak zgusne. Krumpir narežite na četvrtine i ispecite ga u pećnici. Odreske  prelijte umakom i poslužite uz pečeni krumpir.

MESNI GULAŠ S PIVOM, POVRĆEM I KNEDLAMA
Sastojci:
1 kg junetine, 3 glavice luka, 1,3 l piva, 2 mrkve, 4 krumpira, 50 g slanine, ružmarin, peršin, sol, papar, 2 žličice crvene paprike
Zagrijte ulje i na njemu popržite junetinu narezanu na kockice. U posudi u kojoj ćete kuhati gulaš popržite luk i slaninu. Pirjajte 10 minuta te dodajte kockice mesa, mrkve i krumpira. Zalijte pivom i 285 ml vode, začinite te kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Za knedle pomiješajte 224 g brašna, prašak za pecivo, 115 g maslaca, začinite i malo vode. Tijesto ukuhajte u gulaš.

PILETINA U PIVSKOM TIJESTU POSLUŽENA UZ TARTAR UMAK
Sastojci:
800 g bijelog pilećeg mesa, 250 g brašna, 200 ml piva, 2 jaja, 2 bjelanjka, sol, papar, ulje za prženje, limun, tartar umak
Pileće meso narežite na manje komade. Posolite ga i popaprite po želji te pustite da odstoji. Za pivsko tijesto izmiješajte brašno, jaja, sol i pivo. Pustite tijesto da odstoji oko 20 minuta. Istucite bjelanjke i umiješajte ih u tijesto. Papirnatim ubrusom osušite piletinu. Zabodite piletinu, umočite u tijesto i pržite u vrućem ulju. Poslužite toplo uz tartar umak te ukrasite kriškama limuna.

GUSTA JUHA OD PIVA SA ŠAMPINJONIMA I KRUMIROM
Sastojci:
15 dag šampinjona, luk, 400 g krumpira,
1/2 l piva, 250 ml vrhnja za kuhanje, žumanjak, sol, papar, peršin, limunov sok
Krumpir ogulite i narežite na kockice. Šampinjone operite, očistite i narežite na ploške te ih pokapajte limunovim sokom. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk. Dodajte šampinjone i kratko ih popirjajte te umiješajte krumpir. Zalijte pivom. Posolite, popaprite i kuhajte oko 35 minuta. Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje pomiješano sa žutanjkom. Juhu ukrasite peršinom. U juhu možete dodati kockice preprženog kruha.

ERA PIVSKOG KULINARSTVA STIŽE I U HRVATSKE KRAJEVE

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare