To je to što me zanima!

Planiranje tjednog menija štedi i novac i energiju

Uz popis namirnica i otprilike zamišljen tjedni jelovnik uštedjet ćete, osim novca, i svoje vrijeme i energiju, a biti i spremni za moguća iznenađenja
Vidi originalni članak

Prilikom sastavljanja popisa namirnica za kupnju razmišljajte o ručkovima koje bi mogli pripremati. Uz to, računajte i na svježe povrće i voće za salate i međuobroke. Kako bi izbjegli veliko trošenje možete svaki tjedan kupiti drugu vrstu voća i povrća. Tako ćete imati sve, a ništa se neće pokvariti. Na taj način ćete uštedjeti i novac. I autori “Hrvatske obiteljske kuharice Ljeto” Božica Mirić i Drago Vukušić ukazuju na potrebu planskog odlaska u dućan ili na tržnicu. Drže da je to odličan način da se racionalno iskoristi i vrijeme i energija i novac. Pri planiranju jelovnika odvojite dio hrane i novca na izvanredne prilike, poput iznenadnih gostiju kako bi uvijek bili spremni. Nastojte birati hranu koja sazrijeva u ovo vrijeme u našim krajevima jer namirnice koje ranije zriju u drugim zemljama nama ne moraju odgovarati. (mb)

LIGNJE PUNJENE POVRĆEM NA UGLJANSKI NAČIN
Sastojci: 80 dag liganja, dcl ulja, žlica kosanog peršina, češanj češnjaka, jaje, 2 rajčice, papar u prahu, 20 dag blitve, 2 krumpira, sol
Priprema: Očistite lignje, a krakove narežite nasitno i pržite na malo ulja. Dodajte narezane rajčice, sitno kosani češnjak, sol, papar, usitnjenu kuhanu blitvu i krumpir. U tu smjesu umiješajte pržene krakove liganja. Zatim tom smjesom punite lignje. Punjene lignje složite u posudu, prelijte s malo ulja i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na umjerenu temperaturu. Dobro je lignje tijekom pečenja povremeno preliti njihovim vlastitim sokom.

TELEĆA KOLJENICA OBLOŽENA RAJČICAMA I PAPRIKOM
Sastojci: 2 kg koljenice, 5 dag maslaca, 2 rajčice, 2 zelene paprike, glavica luka, suha kobasica, dcl vrhnja, dcl vina, sol, papar
Priprema: Teleću koljenicu operite, posolite i popržite na zagrijanom maslacu. Izvadite je i ostavite na toplome mjestu. Na maslacu, u međuvremenu, popržite sitno nasjeckani luk. Potom dodajte papriku narezanu na rezance i pirjajte oko 10 minuta. Zatim dodajte oguljenu i narezanu rajčicu te kobasicu narezanu na tanke kolutiće. Vratite koljenicu i pirjajte oko 2 sata. Pri kraju dodajte vino i kuhajte 5 minuta. Skinite s vatre i umiješajte vrhnje. Uz koljenicu će najbolje prijati pečeni mladi krumpir koji ste začinili svježim peršinom.

JUHA OD JANJETINE I JANJETINA NA LEŠO
Sastojci: 75 dag janjetine (rebra), žlica konzervirane rajčice, glavica luka, peršinov korijen, sol, papar u zrnu, žlica ulja, riža
Priprema: U hladnu vodu stavite meso, rajčicu, papar, očišćeni peršinov korijen, sol i žlicu ulja. Luk podijelite na polovice i prepecite ga kratko na ploči štednjaka. Pečenog ga dodajte juhi. Kuhajte na umjereno jakoj vatri dok meso ne omekša. Nakon što se skuha, meso izvadite iz juhe i stavite u vatrostalnu zdjelu na toplo mjesto. Poslužite ga uz omiljene umake ili kuhano povrće. Juhi dodajte rižu i kuhajte još 15-ak minuta. Da bi juha ostala bistra, rižu je bolje skuhati zasebno pa je potom dodati juhi, kratko prokuhati i poslužiti.

>>> Pileća krilca skuhajte u juhi. Tikvice operite i kratko popržite na malo ulja. Izvadite krilca iz juhe i tople ih poslužite s tikvicama i jogurtom

>>> Za desert jabuke očistite od koštica. To mjesto premažite maslacom i punite mljevenim orasima i šećerom. Pecite 30 minuta i ukrasite šlagom

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare