To je to što me zanima!

Planiranjem unaprijed u kuhinji se lako može uštedjeti vrijeme

Sjeckajući štedim sate: Vrijeme provedeno u kuhinji skraćuje se mariniranjem, razvrstavanjem u kolicima, pećnicom, smrzavanjem te vlažnim papirnatim ubrusom
Vidi originalni članak

Vrijeme je novac - pravilo je svake žene koja se trudi uskladiti karijeru i obitelj. Život u kuhinji može se olakšati u nekoliko malih koraka. Prvi je da već tijekom kupnje razvrstavate u vrećice slične namirnice jer ćete ih tako jednostavnije doma preraspodijeliti. Sljedeći savjet vezan je uz pripremu mesa i ribe. Za mariniranje je potrebno samo nekoliko minuta, a takvo meso može stajati u hladnjaku do 24 sata. Riba je osjetljivija pa se ne preporučuje čuvati je u hladnjaku dulje od šest sati. 

Nasjeckano povrće također skraćuje vrijeme pripreme, a možete ga pripremiti prethodni dan. Luk, paprika, brokula i tikvice mogu biti 12 sati u hladnjaku, a da ne izgube svježinu. Omotajte ih vlažnim papirnatim ubrusom i spremite u plastičnu vrećicu. Zamrznuto može stajati do tri tjedna. 

Led i limun za povrće

Povrće i voće koje posmeđi kad se nasiječe može se spremiti u hladnjak u posudi s hladnom vodom, ledom i iscijeđenim limunom. Životni vijek tako pohranjene rajčice ili komorača je 12 sati, a nekoliko sati za kruške i jabuke, savjetuju kuhari. 

Podgrijavanje mesa

Mnoga jela dobro reagiraju na podgrijavanje, ali perad zbog toga često bude jako suha. Zato je najbolje nakon pečenja razdijeliti komade mesa i rasporediti ih u plastičnu posudu s umakom od pečenja te je spremiti u hladnjak. 

Tuš tijekom pečenja

Pečeno povrće je jednostavan način da uštedite vrijeme pri ručku za sljedeći dan. Nasjeckajte odabrano povrće, polijte maslinovim uljem i ostavite u pećnici od 30 do 45 minuta. Taman toliko da se ujutro istuširate dok pećnica radi za vas. 

Dobar dresing pri ruci

Domaći dresing koji može stajati i do tri mjeseca je “mala crna haljina” svake kuhinje. Odličan je recept s balzamičnim octom, dvije žlice senfa, soli i paprom te 2/3 šalice maslinovog ulja. 

Neekonomičnost 

Iscrpljivanje u kuhinji često je nepotrebno - većina jela može se jesti i dva dana zaredom.

Zajedništvo po kuhači

Kuhinjske zadatke podijelite ukućanima. Pojedine dane u tjednu kuhajte zajedno.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • WeddingHrMarija 04.04.2011.

    A oni koji ne stignu planirati tu je kolač gotov u 5 minuta! http://www.wedding.hr/Naslovnica/Pregledclanka/tabid/63/ArticleId/198/Kolac-gotov-za-5-minuta.aspx

Komentiraj...
Vidi sve komentare