To je to što me zanima!

Plesačica Edita Cebalo govori o svojih pola stoljeća plesa

Plesačica i balerina Edita Cebali prije 30 godina među prvima je otvorila privatnu plesnu školu, kroz koju su prošle stotine mladih i uspješnih balerina i baletana
Vidi originalni članak

Od prvih sam dana reagirala na ritam i glazbu i pratila ih kretnjama, pa me mama, kako više nije znala što će sa mnom, uzela za ruku i s osam godina ‘odvukla’ u baletni studio splitskog HNK. Od tada pa do danas ples je moj svijet, priča Edita Cebalo (56), baletna i plesna pedagoginja, koja je među prvima u Zagrebu otvorila vlastitu privatnu plesnu školu. Ova rođena Dubrovkinja koja je osnovnu i srednju školu završila u Splitu djetinjstvo pamti po baletnom studiju u splitskoj Balkanskoj ulici, u koji je godinama sama odlazila, po mirisima kostima prije predstave, bojama reflektora i tremi...

- Ulaskom u baletnu dvoranu sve se mijenja - i moj je život tako postao čarobniji, ozbiljniji, odgovorniji, smjeliji i zdraviji. Baletne sam papučice obula već na prvom satu, a kako se govori da se skidaju prije odlaska na onaj svijet, mislim da ću tako i ja - govori Edita, koja iza sebe ima desetljeća plesačkog iskustva. Balet je kao djevojka učila kod Anći Mladinić i u klasi divnoga gospodina maestra Franje Horvata, no nakon srednje škole njeni su joj roditelji, prosvjetari, savjetovali da stekne višu naobrazbu. Smatrali su da je balet rizičan posao i vrlo neizvjestan... 

- Upisala sam kineziologiju jer je taj fakultet srodan mojoj ljubavi, baletu, te sam tamo naučila sve što se o pokretu i uopće o čovjekovu sustavu kretanja može znati, ali sam specijalizirala ritmiku i ples. I to kao prva studentica. Kako u Hrvatskoj nije postojala plesna akademija, to je bio jedini logičan put za mene. Nakon mene dugo nije bilo moguće pri katedri za ples usmjeriti ples - govori Edita, koja je još tijekom studija plesala kod Tihane Škrinjarić.

- Bili su to počeci jazz dancea u Hrvatskoj. Moja energija, plava kosa i žar kojim sam plesala nisu ostali nezamijećeni kod gledatelja. Zapravo nikad nisam ni prestala plesati, samo sam se nakon klasičnog baleta vrlo brzo prihvatila jazza, razmetljivog, zavodljivog, goropadnog diva - kaže Edita. 

Iako u svakodnevnom doticaju sa sportom i rekreacijom, za nju je balet bio i ostao čarobna sfera...

-Ne, balet nije sport. On je umjetnost. Balet i njegova ljepota ne mogu se mjeriti štopericom. On ima svoje zakone, tijelo je instrument, a gledatelji u njima uživaju. Svaki će plesač isti element izvesti drukčije, unijet će u izvedbu svoje emocije. Njihova će snaga gledatelja dotaknuti na drukčiji način, stoga su baletna ili bilo koja druga plesna umjetnost neusporedive sa sportom - objašnjava Edita.

Svu pažnju nakon završetka fakulteta usmjerila je tad na omiljene jazz dance i moderne tehnike te se njima počela baviti u pedagoškom pravcu. Isprva je radila u osnovnoj školi Pantovčak, a zatim je prva osnovala svoju školu plesa - 1984. godine, i to zahvaljujući kineziološkom fakutetu, koji je prepoznao dobrobit plesa za djecu i mlade i omogućio joj prostor. 

- Moji prvi đaci bili su, s ponosom mogu reći, Edina Pličanić i Tomislav Petranović. Oboje su počeli plesati kod mene i ja sam ih usmjerila na ozbiljnije klasično školovanje prepoznavši njihove potencijale i talent. Danas su prvaci baleta HNK u Zagrebu , govori Edita, koja za sebe kaže da se nikad nije bojala neuspjeha i da je prava Dalmatinka - "fajterica", samouvjerena i vrijedna - i da joj je uspjeh bio zagarantiran... 

Još radi u plesnom studiju sa školskim uzrastima, a vodi i pilates te zumbu...

- Mislim da ću raditi svoj posao te donositi radost djeci i mladima do kraja, do kada budem mogla hodati - kaže Edita. 

Još i danas zapleše s istom strašću kao i kad je bila mlada...

- Plešem kad izađem van istim žarom kao nekada davno u Saloonu do u rano jutro. Moja je ‘deviza’ ona stara - samo zdravo tijelo može očuvati duh. Kad ne plešem, puno hodam. Svako jutro, i to brzo, bez štapova, barem od osam do devet kilometara. Ljeti u Brelima, gdje imam apartmane, s prijateljicama, a zimi po Tuškancu i Dubravkinu putu - govori Edita. 

Njen suprug Zvonko, ekonomist, učitelj tenisa i skijanja, dobro pleše, baš kao što odličan ritam imaju i njena kći Nina (27) i sin Jan (15)...

- Nina je izuzetan talent i mnogo je godina radila u mojem studiju kako pedagoginja. Završila je stomatologiju i sad se posvetila svom zvanju. Bila je najmlađa voditeljica u dječjoj emisiji ‘Hrtić - hitić’, koju je vodila od svoje četvrte godine i tako devet godina u kontinuitetu - uživo. Tad sam ja bila koreografkinja. Sjećam se da su je djeca obožavala. Žao mi je da danas više nema takvih kvalitetnih emisija koje promoviraju ples, glazbu i glumu - kaže Edita. 

Kao plesačica i koreografkinja nastupala je u mnogim TV emisijama (“Bravo”, “Sedma noć”, “Prvi pljesak”) i na otvorenim scenama. Ponosna je na koreografiju pjesama “Rock me baby” grupe Riva, “Hajde da ludujemo” tad vrlo mlade Tajči, “Daj obuci levisice” Danijela Popovića, “Dođi u mali cafe” Jasne Zlokić i mnoge druge.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 2

  • melidony 05.09.2014.

    Tako je to kada se u životu radi iz strasti i ljubavi! Sve čestitke. Ovo je doslovce zamišljanje života u ritmu muzike za ples!

Komentiraj...
Vidi sve komentare