To je to što me zanima!

Plodna voda sve otkriva: Kako je beba, ali i kako je majka...

Plodna voda štiti i hrani bebu, upućuje na eventualne probleme ploda te ukazuje kada je vrijeme za porođaj. Provjerite što znači za vas i bebu ako imate manjak ili višak plodne vode
Vidi originalni članak

Plodna voda okružuje bebu, a njezin sastav, količina i boja liječnicima odaju eventualne probleme. U toj prozirnoj i bezbojnoj tekućini su oljuštene stanice bebine kože, zaštitne masnoće koje izlučuju lojne žlijezde (štite bebinu kožu), bjelančevine, ugljikohidrati, minerali, hormoni, tvari koje uzrokuju kontrakcije maternice i potiču zgrušavanje krvi, znakovi kompatibilnosti Rh-faktora s majkom, urin...

Na osnovi analize urina koji beba izluči liječnik može utvrditi u kakvom stanju su njeni bubrezi. Pojava izmeta u plodnoj vodi ukazuje na manjak kisika, što zahtijeva hitnu intervenciju. Dnevno se stvara od 400 do 1000 ml plodne vode, a njena količina ovisi o veličini ploda i stadiju trudnoće.

Mehanizam regulacije količine plodne vode vrlo je složen. U njemu, osim posteljice, aktivno sudjeluje i beba koja proguta, prerađuje i ponovno izlučuje određenu količinu plodne vode. Ipak, ni višak ni manjak nisu dobri. Višak plodne vode (polihidramnija) upućuje na komplikacije koje se obično pojavljuju između 21. i 37. tjedna trudnoće.

Razlog može biti majčin dijabetes, hemolitička anemija, loš rad bebinih bubrega, ali i višeplodna trudnoća, kod koje u amnionskoj vrećici jednog ploda ima više, a u drugoj manje plodne vode.

U slučaju viška maternica stvara dodatni pritisak na organe, pa trudnica otežano diše, osjeća slabost, otiču joj noge zbog usporene cirkulacije te osjeća bol i težinu u želucu. Previše vode otežava i osluškivanje bebina srčanog ritma, a kako plod ima previše mjesta za micanje, često se postavi u poprečni položaj, što otežava tijek porođaja. 

Manjak plodne vode (oligohidramnija) povezuje se s nepravilnim radom bebinih bubrega i mokraćnih putova. Zbog nedostatka prostora nedovoljno se kreće, što može ostaviti negativne posljedice na razvoj kostura. Manjak plodne vode može biti posljedica problema s posteljicom: budući da je ova tekućina dijelom proizvod majčina krvotoka, njezina se količina smanjuje ako je cirkulacija krvi kroz posteljicu slaba. 

Uloga plodne vode:

  • Štiti fetus od vanjskih utjecaja čineći njegov boravak u trbuhu udobnijim
  • Štiti bebu od infekcija 
  • Održava stabilnu temperaturu koja je jako važna za normalan rast i razvoj fetusa 
  • Izvor je tekućine koju beba guta i u koju mokri 
  • Njezin slatkasti okus priprema bebu na okus majčinog mlijeka
  • Pritisak koji voda pravi na zidove maternice ima veliku ulogu tijekom poroda: nakon pucanja vodenjaka i istjecanja vode, bebi se oslobađa put ka vanjskom svijetu. 
Idi na 24sata

Komentari 2

  • an-chee 24.09.2017.

    Plodova voda! Nije plodna

  • ᔕᒪᑭ 24.09.2017.

    Tko bi rekao da je plodna voda tako zdrava. To treba pakovat u bočice ii prodavati 😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare