To je to što me zanima!

Plodovi mora: Jela koja će razigrati sva osjetila

Tradicionalni dalmatinski način pripreme školjki, škampa ili kozica je na buzaru, a Tajlanđani školjke pripremaju u umaku od kokosova mlijeka
Vidi originalni članak

Kod pripreme morskih delicija neizbježni su sastojci poput maslinova ulja, češnjaka, peršina i vina. Kod pripreme školjaka pripazite da ih ne stavite previše jer neće dobivati jednaku količinu topline i neće se ravnomjerno otvarati. Tradicionalni dalmatinski način pripreme školjki, škampa ili kozica je na buzaru, a Tajlanđani školjke pripremaju u umaku od kokosova mlijeka s dodatkom đumbira i korijandera. Želite li umjesto bijele pripremiti crvenu buzaru, dodajte nasjeckane rajčice. DALMATINSKI ŠKAMPI NA BUZARU Sastojci:1,5 kg svježih škampi, dcl maslinova ulja, 2 žlice kapara, 2 češnja češnjaka, 2 dcl bijelog vina, 15 g krušnih mrvica, peršin Priprema: Na maslinovu ulju popržite krušne mrvice te dodajte češnjak i kapare. Zalijte vinom i vodom. Kad zavrije, dodajte očišćene škampe, posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri. Poslužite uz svježi kruh ili palentu. Na isti način možete pripremiti školjke ili kozice na buzaru. GRATINIRANE ZAČINJENE DAGNJE Sastojci:20 velikih dagnji, vezica kosanog peršina, češanj češnjaka, grančica timijana i mažurana, 3 žlice krušnih mrvica, sol, papar. Priprema: Stavite dagnje na vatru da se otvore. Otvorene dagnje ocijedite, a polovicu s mesom stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, kosani češnjak, peršin, timijan i mažuran. Posolite, popaprite i dodajte maslinovo ulje. Smjesu rasporedite oko mesa školjki, poškropite uljem i gratinirajte u pećnici nekoliko minuta. PRŽENI RAČIĆI Sastojci:400 g očišćenih repova račića, bijelo vino, maslinovo ulje, 2 bjelanca, 15 dkg brašna, peršin, bosiljak, sol, papar Priprema: Očišćene repove račića pokapajte vinom. U posebnoj posudi istucite bjelanjke, dodajte brašno, sol, malo papra te kosani peršin i bosiljak. U pripremljenu smjesu uvaljajte repove račića te ih isprižte na vrućemu maslinovu ulju. Izvadite ih na papir da se upije masnoća. Poslužite ih uz kuhanu rižu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare