To je to što me zanima!

Pobrinite se da vaše dijete zna okidače alergije i kako ih izbjeći

Većina roditelja u ovim tjednima od početka školske godine usredotočila se na zaštitu djece od COVID-a, no svakako bi morali misliti i o alergijama koje se mogu razbuktati
Vidi originalni članak

Milijuni djece pate od alergija, bez obzira je li riječ o hrani, gumi, lijekovima, grinjama ili prašini. Kad je riječ o sezonskim alergijama, na žalost nemamo dobru strategiju kako bih zaštiti od njihova nastanka i spriječiti pojavu alergija - kaže za Yahoo dr. Alok Patel, klinički instruktor pedijatrije na Sveučilištu Stanford.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za olakšanje simptoma alergije na pelud

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ističe kako su među najčešćim zdravstvenim tegobama među djecom u SAD-u upravo alergije.

- Stoga je važno pripremiti se na njih i znati na koje simptome valja obratiti pažnju - kaže Patel.  

Ističe kako su uobičajeni simptomi alergija curenje iz nosa, kihanje, suhi kašalj te crvenilo i svrbež očiju. Iako se neki od tih simptoma na prvi pogled mogu podudarati sa COVID-om, Patel ističe da povišena temperatura, bolovi u tijelu i slične tegobe vjerojatno nisu povezane sa alergijama. Ako dijete razvije neki od tih simptoma, svakako nazovite pedijatra i konzultirajte se s njim oko toga što poduzeti.

No u jesenskim mjesecima najčešće se javljaju sezonske alergije na otvorenom koje se odnose na pojedine biljke i alergene iz tih izvora, no mogu se javiti i alergije u učionicama. Patel ističe da su u tom slučaju najčešći uzročnici grinje, plijesan, životinjska prhut, kreda, dim cigarete ako netko od nastavnika ili osoblja puši te alergija na parfeme koje možda netko od nastavnika nosi.

KRIŽNE REAKCIJE Što treba izbjegavati: Ako ste alergični na ambroziju tada nemojte jesti lubenicu, dinju...

- Ako vaše dijete osjeća simptome alergije u školi ili dolazi s njima kući, važno je pokušati shvatiti što ih pokreće iako to nije uvijek lak zadatak. Mnogo je lakše ako vaše dijete ima povijest alergija ili obiteljsku povijest alergija - kaže Patel.

Također, možete nazvati školu koju dijete pohađa i upitati čemu je mališan bio izložen.

- No najbolje je razgovarati sa zdravstvenim radnikom. Vašem djetetu će možda trebati alergijsko testiranje kako bi pokušali identificirati specifičnu alergiju ili okidač, tako da vi i zdravstveni tim djeteta pokušate smisliti kako smanjiti izloženost u budućnosti - savjetuje liječnik.

ŠTETNIJE I OD SUNCA? Pametni telefon može naštetiti koži i uzrokovati razne alergije

Nakon što ste uspjeli identificirati okidač ili okidače, Patel preporučuje da pokušate podignuti svijest o stanju djeteta. Pobrinite se da vaše dijete zna svoje okidače alergija i kako ih izbjeći. Komunicirajte sa školom. Recite školi o alergijama djeteta i osigurajte potrebne zalihe lijekova koje će nastavnicima biti pri ruci u slučaju potrebe.

Napravite akcijski plan. Redovito ažurirajte sve lijekove i razgovarajte o simptomima alergije s učiteljima i školskom medicinskom sestrom.

Kad je u pitanju primjena lijekova za liječenje sezonskih alergija, Patel kaže da je najbolje prvo razgovarati s liječnikom prije nego što isprobate bilo koju opciju bez recepta.

- Nisu svi lijekovi jednaki i djeca nisu samo mali odrasli ljudi - njihova tijela različito djeluju u odnosu na lijekove - zaključio je Patel.

MAKNITE TEPIHE Ako vas muče proljetne alergije, možda bi trebali provjeriti pod

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare