Lifestyle

Komentari 3

Ako vas muče proljetne alergije, možda bi trebali provjeriti pod

Ako vas muče proljetne alergije, možda bi trebali provjeriti pod

Kontrola alergena u zatvorenom ključna je za poboljšanje kvalitete zraka u domu, a nadziranje i smanjenje alergije počinje od kuće, ističu stručnjaci koji otkrivaju da pod u našim domovima ima veliku ulogu

Kontrola alergije i astme započinje kod kuće. Mnogi ljudi s alergijama ostaju u zatvorenom kad je pelud na svom vrhuncu, no to ne znači da ćete se tako spasiti i od simptoma alergije. Stručnjaci za Washington Post preporučuju tri načina na koje možete poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pod je ključan u kontroli alergije kod kuće

Alergeni su tvari koje kod nekih uzrokuju alergijske reakcije i izazivaju simptome astme. Zrak širi alergene uokolo, a oni se smještaju na namještaj i podove. 

Unutarnji okidači alergije uključuju grinje i plijesan, kao i pelud donešenu izvana, što sve može utjecati na kvalitetu zraka u vašem domu. Isparljivi organski spojevi (VOC) prisutni u mnogim bojama i završnim obradama još su jedna od briga mnogih koji pate od alergija i astme. Da biste poboljšali svoj unutarnji okoliš i ublažili simptome alergije, tražite opcije za podove pogodne za alergije, uključujući marke koje emitiraju manje količine VOC-a.

Pločice

Ova vrsta poda najpogodnija je za alergičare. Tvrda, ravna površina keramičkih i porculanskih pločica čini ih dobrim izborom za alergičare. Pločice je lako održavati čistima jer grinje, pelud i dlaka kućnih ljubimaca ne mogu prodrijeti u njihovu nepropusnu teksturu.

Keramičke i porculanske pločice vrlo su vodootporne. To ih čini dobrim izborom za kupaonice i kuhinje, gdje para i voda mogu uzrokovati plijesan. Iako su keramika i porculan vrlo pogodni za alergičare, nije svaka vrsta pločica izvrsna opcija. Neki materijali za pločice, poput prirodnog kamena, mogu biti porozniji od drugih. Nečistoća i prašina mogu se ugurati u neravne pukotine, čineći ove vrste podova manje učinkovitima.

Thinkstock

Pod od tvrdog drveta/parket

Pod od tvrdog drveta još je jedna izvrsna opcija za alergičare. Podovi od masivnog drveta proučavani su i pokazalo se da imaju minimalnu kontaminaciju prašinom, plijesni i životinjskim prhuti, što rezultira poboljšanom kvalitetom zraka u zatvorenom. Tvrdo drvo dobro djeluje u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Osim toga, podovi od tvrdog drveta poznati su po tome što ih je lako održavati čistima - prašinu i smeće jednostavno možete pometi ili usisati.

Pluto/bambus

Poput tvrdog drveta, pluta i bambus su prirodni podovi pogodni za alergije. I pluto i bambus brzo rastu i obnavljaju se, što ih čini održivim i ekološki prihvatljivim odabirom. Bambus je zapravo trava, ali izgledom i osjećajem usporediv je s tvrdim drvetom. Prirodni pluto pruža dodatnu izolaciju od buke, ali je i osjetljiviji na udubljenja ili oštećenja vodom.

Tepih

Tepihe treba temeljito usisati i očistiti prema uputama proizvođača. Profesionalno čišćenje tepiha može pomoći u uklanjanju alergena uklanjanjem prašine i prljavštine ugrađene u tepihe. 

Linoleum

Iako se linoleum i vinil mogu smatrati zamjenjivima, izrađeni su od različitih materijala. I vinil i linoleum su materijali s ravnom površinom, ali vinil je u osnovi svestrana umjetna plastika. Linoleum, koji je napravljen od lanenog ulja, smatra se ekološki prihvatljivijom i boljom opcijom za alergičare. Glatka, ravna površina čini ovaj tip poda jednostavnim za održavanje. Linoleum košta više od vinila, ali za one koji imaju alergiju razlika u cijeni može biti prihvatljiva.

Bez obzira koju vrstu poda odabrali, morate ga održavati čistim i ograničiti alergene u zatvorenom, upozoravaju stručnjaci.

Glavni izvori unutarnjih alergena su:

Hoće li uređaji za čišćenje zraka pomoći?

Uređaji za čišćenje zraka mogu vam pomoći. No najbolji način za poboljšanje kvalitete zraka je uklanjanje izvora alergena i nadražujućih tvari iz vašeg doma. Poduzmite mjere kako biste izbjegli i smanjili kontakt s alergenima. Također povećajte protok vanjskog zraka u svoj dom i smanjite vlagu što je više moguće, a u vrijeme proljetnih peludnih alergija pazite da otvarate prozore kad je koncentracija peludi niska.

Najbolji su goli podovi i zidovi, posebno u spavaćoj sobi u kojoj provodite trećinu vremena. Izbjegavajte tepih od zida do zida, ako je moguće.Također izbjegavajte teške zavjese i prekomjerno presvučen namještaj od tkanine, gdje će se alergeni lako zavući.

Usisavajte jednom ili dva puta tjedno. Usisavanje pomaže u održavanju alergena na niskom nivou, a najbolje je s usisavačima s posebnim antialergijskim filterima.