To je to što me zanima!

Pod anestezijom ne spavamo, već smo u stanju blage kome

Moždane funkcije pacijenata pod anestezijom su umrtvljene te zato nisu u stanju sanjati, a uz pomoć tog saznanja razviti će se nove tehnike, otkrilo je istraživanje
Vidi originalni članak

Ono što liječnici govore pacijentima, da pod anestezija spavaju, je zapravo neistina. Studija provedena u SAD-u otkrila je kako prilikom kirurških zahvata, kombinacija lijekova pacijentov mozak dovodi u stanje nesvijesti, jedne vrste reverzibilne kome. Zato tokom operacije, nisu stanju sanjati. Mozak je zapravo na neki način umrtvljen. Moždne funkcije su tada na razini onih pacijenata koji su u komi, otkrila je studija objavljena u New England Dnevniku Medicine.

- Otkriće je vrlo uzbudljivo, i daje nam uvid u stanje mozga kojim ćemo moći otkriti i druge načine anesteziranja, koji će biti još bolje za pacijenta - smatra autor studije, dr Nicholas Shiff.

Uređaj za "lakše buđenje"

Budući da se mnogi pacijenti nisu osjećali dobro nakon prestanka djelovanja anestetika, izumljen je QED uređaj. Njime se lijekovi dovode u pacijentov organizam, no i izvlače van. Time se uklanjaju negativne nuspojave, poput mučnine i teturanja. Da bi se pacijent osjećao dobro, potrebno je "izbaciti" anestetik iz tijela. Zbog dobrih rezultata uređaja, njime se već koriste na stotine bolnica u SAD-u.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • angeIina 02.01.2011.

    a sad su stvarno otkrili toplu vodu....

  • Lindy 02.01.2011.

    Pošto prošla OP pred par dana, mogu reći ovo: dok me uspavali, ne sječam se što je tada bilo sve, ali dok me budili nekih 3 sata nakon uspavljivanja, sanjala sam. I mrštila sam se jer me netko dozivao i prekidao san. Nešto ljepoga sanjala, a dok me probudili, isti tren sam bila svjesna di sam i šta je bilo. NImalo mi nije bilo zlo niti išta, svjesna da sam operirana i da ne mogu pričati kako mogla prije OPa. (op. na vratu). Ali pričala. I otvorila oči, lijevo oko mi mutno bilo jer nešto upalo, pogledala prostoriju, nepoznata, ali opet se nisam bojala jer čula glasove oko sebe. Tako da je iskustvo pozitivno i nimalo strašno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare