Naziv Teriyaki dolazi iz japanskog jezika, a u slobodnom prijevodu znači "sjajno prženo" - namirnice pržene u takvom umaku dobivaju karakterističan sjaj zbog njegove relativno velike koncentracije šećera. Teriyaki umak lako ćete pripremiti po našem receptu, a za bržu pripremu jela, slobodno se poslužite gotovim, kupovnim umakom.
sastojci 800 g goveđih odrezaka, 200 ml sojinog umaka, 200 ml mirina, 4 žlice smeđeg šećera, ulje
U zdjelu ulijemo sojin umak, mirin, dodamo smeđi šećer i izmiješamo. Meso narežemo na trakice, dodamo u marinadu, promiješamo, poklopimo i stavimo u hladnjak da odstoji najmanje jedan sat (tijekom mariniranja meso povremeno okrećemo). Marinirano meso ocijedimo i u tavi, na vrućem ulju, ispržimo sa svih strana. Gotovo meso izvadimo na stranu, a u tavu ulijemo marinadu i kuhamo na laganoj vatri dok ne dobijemo gust umak. Zatim meso vratimo u tavu, promiješamo i poslužimo s kuhanom rižom ili kuhanim povrćem.
www.crochef.com