Sastojci: 800 g liganja (8 kom), 100 g očišćenih repova morskih kozica, 25 g slanih fileta inćuna, 350 ml pasirane rajčice, 1/2glavice luka, 2 žlice krušnih mrvica, limun, 400 g rajčice, 80 g sira grabancijaša, 1/2 žlice sjeckanog peršina, 2 grančice majčine dušice, 50 g iskoštenih crnih maslina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, tabasco
Priprema: Lignje očistite, operite, tijela liganja ostavite cijela, a krakove usitnite. Očišćene repove morskih kozica stavite u sjekač, dodate sjeckane krakove, slane filete inćuna, malo maslinova ulja i dobro izmješate. U tavi ugrijete maslinovo ulje, dodate sjeckani luk, posolite i na laganoj vatri pržite dok luk ne omekša. Zatim, u zdjelu s rajčicama koje ste ogulili i narezali na kockice, dodate omekšali luk, krušne mrvice, malo naribane limunove korice, sjeckani peršin, pasirane kozice i krakove lignje, izmrvljeni sir grabancijaš, po potrebi začinite solju i paprom, te sve zajedno izmiješate. Smjesom napunite lignje, te ih stavite u sredinu vatrostalne posude. U zdjelicu s pasiranom rajčicom nakapate tabasco, posolite, izmiješate sastojke, prelijete preko liganja, začinite s nekoliko listića majčine dušice, posipate kolutićima crnih maslina i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, 30-ak minuta. www.crochef.com