Burek je drevno jelo Turaka. Radili su ga još dok su živjeli u središnjoj Aziji, prije seobe u Anatoliju. Riječ Börek vjerojatno dolazi od korijena -bur, "savijati".
Sastojci: 700 g mljevene junetine, 5-6 listova kora za savijače, 2 glavice luka, 1/2 mrkve, 50 g korijena celera, 3 češnja češnjaka, 1/2 žličice slatke mljevene paprike, 4 jaja, 250 ml kiselog vrhnja, 500 ml gazirane mineralne vode, ulje, sol i papar
Priprema: Luk, mrkvu i celerov korijen očistite, operete, nasjeckate i pirjate na malo ulja dok ne omekša. Dodate meso, crvenu papriku, sjeckani peršin, protisnuti češnjak, sol, papar i sve zajedno pržite, stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto. U namašćen lim naizmjence slažete list tijesta za savijaču, tanko premazan mješavinom ulja i vode, te sloj mesa, sve dok ne potrošite namirnice. U zasebnoj zdjeli umutite jaja s vrhnjem, mineralnom vodom i malo soli. Složen burek razrežete na kocke i prelijete dobivenom smjesom. Stavljate peći, u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 180°C, 30-40 minuta.
www.crochef.com