To je to što me zanima!

Pohane, pijane, slatke ili slane i gozba može početi

Doda li se mineralna voda palačinke će biti rahlije, a brašno, jaja i sol mogu se povezati i s pivom, čija će ih bogata pjena i sastojci omekšati
Vidi originalni članak

Ispadnu li palačinke žilave, vjerojatno smjesa nije dobra. Na pola litre smjese ne preporučuje se više od dva jaja, a umjesto oštrog, stavlja se glatko brašno, koje se može pomiješati s gustinom. Doda li se mineralna voda, bit će rahlije, a brašno, jaja i sol mogu se povezati i s pivom, čija će ih bogata pjena omekšati. “Pijane” palačinke slasnije su ako se nadjenu bešamel umakom s malo muškatnog oraščića, svježim sirom i špinatom. Iako je dobro da smjesa odstoji oko pola sata, ne smije dugo stajati jer će palačinke biti tvrde. Palačinke s praškom za pecivo, kao što su američke, bit će debele centimetar-centimetar i pol, a žute od kukuruznog brašna su kao stvorene za meksičke varijante s nadjevom od kukuruza i čilija ili vegetarijanske s brokulom, sirom i kiselim vrhnjem te mediteranske s kozicama.

Čokoladna simfonija s kokosom
SASTOJCI: 10 dag brašna, 3 dag kakaa, 3 dag šećera u prahu, 2,5 dl mlijeka, 2 jaja, 5 dl piva, 3 dag maslaca, 3 dl vrhnja za šlag, 15 dag bijele čokolade
Istucite vrhnje da očvrsne te na laganoj vatri ili pari otopite bijelu čokoladu. Polako je dodajte u već istučeno vrhnje, tako da zadrži čvrstoću. Dodajte kokos te deset dag mljevenih badema i lješnjaka te ohladite smjesu. Prosijte brašno, kakao i šećer u prahu, a u drugoj pomiješajte mlijeko, jaja, pivo i omekšani maslac. Pomiješajte suhe i tekuće sastojke te ispecite tanke palačinke i nadjenite ih smjesom od šlaga kokosa i bijele čokolade. Ukrasite tamnom čokoladom.

Banane u pidžami od tijesta s kivijem
SASTOJCI: Za smjesu: 3 jaja, dl gazirane vode, 2 dl mlijeka, žlica ruma, žlica šećera, 15 dag brašna, 5 dag otopljenog maslaca; za umak: 3 žlice meda, sok pola limuna i naranče
Sve sastojke za smjesu za palačinke, osim bjelanjaka, izmiksajte. Zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka i ispecite palačinke na malo ulja. Ostavite ih na toplome mjestu i prekrijte krpom. Med te sok od limuna i naranče promiješajte i ugrijte na laganoj vatri dok se sastojci ne povežu. Banane prepolovite po dužini i kratko pirjajte u umaku s jedne i druge strane te ih stavite na rub palačinke i zarolajte. Pokapajte s malo istopljenog maslaca, a zatim prelijte umakom u kojem su se pirjale banane. Ukrasite malinovim sirupom ili džemom od ribizla, tučenim slatkim vrhnjem i komadićima kivija.

Talijanski cannelloni - osam veličanstvenih s gljivama
SASTOJCI: za palačinke: 115 g brašna, 2 jaja, 285 ml mlijeka, malo papra; nadjev: 340 g šampinjona, 340 g tikvica, 45 g pinjola, 6 suhih rajčica, 30 g parmezana; za umak: 30 g brašna
Pirjajte gljive na maslacu oko tri minute, umiješajte tikvice i pirjajte još pet minuta pa dodajte pinjole i suhe rajčice. Umiješajte parmezan. Zagrijte pećnicu na 200C. Zagrijte ulje na tavici i ispecite osam palačinki. Za umak rastopite maslac u posudi te umiješajte brašno. Pirjajte minutu na laganoj vatri pa postupno dodajte mlijeko, muškatni oraščić, sol i papar. Krčkajte oko tri minute pa maknite posudu s vatre. Nadjenite palačinke i stavite u lim za pečenje. Dodajte umak i pospite parmezanom. Pecite 25 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare