To je to što me zanima!

Pokloni za gurmane: Sol, ocat aromatično ulje izradite sami

Jestivi darovi bit će osobito šarmantni ako ih izradite od bilja koje ste sami uzgojili. No i u posljednji tren možete “skuhati” jednostavne darove poput octa s malinama ili soli s ružmarinom
Vidi originalni članak

Mješavina začinskog bilja ili mirisnih čajeva može biti prikladan dar za gurmane, ali i kulinarske početnike. Da bi dar bio i praktičan, uz njega možete ručno izraditi knjižicu s omiljenim receptima u kojima glavnu ulogu ima aromatični ocat, ulje ili domaći pekmez. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Takvi jestivi darovi mogu biti i dodatak uz “ozbiljniji” kulinarski dar poput starinskog mlinca za papar, mužara ili blendera. Jestivi darovi bit će osobito šarmantni ako ih izradite od bilja koje ste sami uzgojili - i čaj od metvice i matičnjaka ima svoju vrijednost, ako je sve potpuno domaće.

No i u posljednji tren možete “skuhati” jednostavne darove poput octa s malinama ili soli s ružmarinom koji bi vas, da ih kupujete u specijaliziranim trgovinama, skupo stajali. 

U ZADNJI ČAS Ako sv. Nikola još nije kupio poklone, evo par ideja za njega

Gurmanski ocat za salate aromatiziran malinama

Sastojci: 400 g zamrznutih malina (umjesto njih možete upotrijebiti i ribizl, kupine, jagode ili drugo bobičasto voće), litra kvalitetnog octa od crnog vina

Priprema: Dobro očistite nekoliko staklenki i u njih rasporedite zamrznute maline. prelijte ih vinskim octom i ostavite da odstoje tjedan dana na tamnome mjestu. procijedite kroz cjedilo na koje ste stavili gazu i ulijte u dekorativnu bočicu.

Ljuto ulje od čili-papričica

Sastojci: 2 žlice komadića suhih čili-papričica, šalica maslinova ulja (umjesto njega može i bučino, suncokretovo ili sezamovo ulje)

Priprema: ulju prema želji dodajte usitnjene suhe čili-papričice i zagrijavajte ga desetak minuta na laganoj vatri. nakon toga ostavite ulje da odstoji 12 sati. procijedite ga kroz gustu tkaninu ili gazu i ulijte u bočicu. ulje se dodaje prije posluživanja jela.

Domaća ružmarinova sol

BORAC PROTIV NEPRAVDE Evo zašto sveti Nikola donosi darove i to baš u dječje čizmice

Sastojci: 3/4 šalice morske soli, 1/4 šalice suhog ružmarina (ili kadulje, vlasca, bosiljka, origana...)

Priprema: sol i ružmarin (ili mješavinu odabranoga začinskog bilja) stavite u blender i kratko izmiksajte. stavite u manju staklenku pa je ukrasite vrpcom i grančicom ružmarina ili bora. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare