To je to što me zanima!

Porast je broja žena koje piju i koriste mobitel za volanom

Zaposlene žene srednjeg sloja sve češće sjedaju za volan i riskiraju živote s razinom alkohola u krvi preko 0,5 promila, a taj je trend prisutan u cijeloj Europi
Vidi originalni članak

Kampanje protiv pijenja najčešće su usmjerene samo na muškarce, no prema podacima britanske i raznih drugih policija diljem Europe, broj vozačica koje prelaze zakonsku normu alkohola u krvi u stalnom je porastu, piše Daily Mail.

Najčešće se radi o zaposlenim ženama koje nakon posla popiju par pića, a sve preko 0,5 promila smatra se količinom alkohola koji utječe na motoričke i sposobnosti zapažanja, pa time riskiraju svoj i tuđe živote, pokazuju studije. Stručnjaci smatraju kako bi se kampanje protiv pijenja za vrijeme vožnje zbog toga trebale usmjeriti i na žene, koje se same izuzimaju iz takvih situacija smatrajući da nekoliko pića ne utječe na njihove sposobnosti.

U većini europskih zemalja uključujući Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Italiju, Francusku, Njemačku, Grčku i Španjolsku zakonski je dopuštena granica 0,5, dok je u Češkoj i Mađarskoj kažnjivo sve iznad 0,0 promila.

Najveći broj vozača koje policija "ulovi" pod utjecajem su oni čije razine iznose između 0,5 i 1,0 promila, što govori u prilog tome kako ljudi često pretpostavljaju da će imati problema s vožnjom tek u pijanijim fazama, što svakako nije točno.

Problem su i mobiteli

Stručnjaci ističu kako je, osim alkohola, sve češći problem i korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Otprilike, desetina je prometnih nesreća uzrokovana takvim ometanjima, a pretpostavlja se kako je stvaran broj još i veći.

Pogledajte video koji upozorava o opasnostima takve vožnje:

Idi na 24sata

Komentari 110

  • varešak 20.05.2015.

    Žene u svemu nastoje biti jednake sa muškarcima pa i u tome.

  • Magnus King 20.05.2015.

    Eh da je takva pored mene. napokon bi se osjećao sigurnim suvozačem.

  • suncetitvoje 19.05.2015.

    Znači u jednoj ruci mobitel a u drugoj flaša...haha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare