To je to što me zanima!

Poreksija: Veličinom pora na licu opsjednuta polovica žena

Žene su spremne odreći se alkohola, društvenih mreža i depilacije na godinu dana samo da bi njihove pore bile manje. Misle da će im pore smanjiti šanse u ljubavi
Vidi originalni članak

Trećina žena pore na licu mrzi više nego bore, utvrdila je studija kozmetičkog diva L'Oreal Paris provedena na 2000 ljudi. Polovica njih opsjednute su veličinom pora, misle da su prevelike i spremne su žrtvovati se samo da bi ih smanjile. Skoro 23 posto njih odreklo bi se alkohola na godinu dana, 17 posto društvenih mreža, a 11 posto depiliranja nogu. Tu opsesiju porama dermatolozi nazivaju "poreksija". 

Začeci te opsjednutosti porama počinju u ranoj dobi i žene ih najčešće primijete između 15. i 20. godine života. Svaka deseta pripadnica ljepšeg spola toliko je zabrinuta zbog veličine pora da izbjegava snimanje "selfija", a dio njih i koristi različite filtere za fotografije kako bi sakrile te sitne nesavršenosti, piše Daily Mail

Gotovo 13 posto njih svaki tjedan barem sedam puta razmišlja o veličini svojih pora, a 14 posto ih se boji da će im to smanjiti šanse u upoznavanju partnera. Međutim, polovica muškaraca ih ni ne primjećuje, potvrdilo je istraživanje. 

- Kozmetički preparati koji sadrže vitamin A i retinol mogu pore vizualno smanjiti, ali ne smanjuju njihovu stvarnu veličinu - istaknula je dermatologinja dr. Debra Jaliman. 

Odrasli u prosjeku imaju oko pet milijuna pora na cijelom tijelu, a na samom licu ima ih oko 20.000. Veličinu određuje genetika, ali na to utječe i mašćenje kože, prljavština te mrtve stanice koje se nakupljaju na licu. Povećati ih može oštećenje od sunca i istiskivanje prištića.  

Idi na 24sata

Komentari 11

  • ellizabet 12.06.2014.

    nemam pojma..idem se pogledati jer mi to do sada nije palo na pamet!

  • marnikxx99 11.06.2014.

    Znam jednu gdje joj je radno mjesto ispred zrcala....!!

  • čočo đuđica 11.06.2014.

    mene nerviraju.. i nema im lijeka...uufff

Komentiraj...
Vidi sve komentare