To je to što me zanima!

Poruka žrtve okrutnog napada: "Zaustavite prodaju kiseline!"

Neobična forma beauty video tutoriala nosi snažnu poruku - koncentrirana kiselina se može kupiti jednako lako kao i ruž, a zato svaki dan nosi i nove žrtve
Vidi originalni članak

Ovo nije još jedan beauty tutorial - ovo je borba protiv nasilja, poruka je novog videa u kojem kako savršeno nanijeti crveni ruž pokazuje žrtva napada kiselinom, Indijka Reshma (18). Nju je 2014. napao vlastiti šogor i rođaci, a koncentrirana kiselina ostavila je trajne posljedice - gubitak oka i deformaciju lica. Putovala je prema školi u sjevernoindijski grad Allahabad, a pretpostavlja se kako je razlog napada iz zasjede njezino tzv. "preslobodno ponašanje".

Pogledajte video:

Kampanju je lansirala indijska Organizacija za osvješćivanje Make Love Not Scars s ciljem promoviranja peticije koja će ograničiti slobodnu prodaju koncentriranih kiselina, čestog "oružja" u napadu na žene u Indiji. Peticiju možete potpisati OVDJE.

- S usana maknite mrtve stanice zubnom četkicom, nanesite balzam, olovku i ruž. No najvažniji savjet od svih je da crveni ruž na tržištu možete kupiti s jednakom lakoćom kao i koncentriranu kiselinu. Upravo zato svakog dana jedna djevojka postaje žrtvom napada kiselinom - kaže Reshma u videu.

Unatoč raznim upozorenjima i pritiscima, koncentrirane kiseline se u većini zemalja diljem svijeta mogu kupiti jednostavno kao kruh, a šokantan je podatak da u Indiji bočica od 750 ml te opasne tekućine košta manje nego boca od 1,5 l Coca Cole , piše Daily Mail.

Napad kiselinom kao metoda kazne?

Kiselinom se najčešće napadaju žene i djevojčice, a razlozi su nadasve bizarni - zbog razvoda ili prekida odnosa, odbijanja seksualnog iskorištavanja, odbijanje braka, zbog neprikladne odjeće...

Napadi kiselinom i danas su česti u zemljama poput Pakistana, Bangladeša, Indije, Afganistana, Nepala i Kambodže, a glavni im je cilj unakaziti ženu kako bi ona "na licu nosila svoju sramotu". Napadači najčešće prolaze nekažnjeno.

Napadi kiselinom nisu nepoznanica ni u Europi. Pogledajte dokumentarac "Ukradena lica" koji govori o tome:

Idi na 24sata

Komentari 49

  • CptNemo 04.09.2015.

    Pogrešna joj je premisa. Nije njoj kriva "kiselina" nego manijak koji ju je bacio na nju. Pa onda nek ganja njega. I sve takve slične. A jel joj ikada palo napamet da i ona MOŽE napraviti to isto? Oko-za-oko-i-zub-za-zub. Ne nije. Što je sprečava? Što ima za izgubiti i ako ustirjeli te manijake koji su joj to napravili? Baš ništa. ali bi drugima poslal jasnu poruku.

  • 03.09.2015.

    jbs mi sve ako sjeverna korea nije najzdravija zemlja na planeti! ovoga sigurno nema, a nema ni zla, nema ni interneta, a tako ni 24sata, mislim da ne znaju sta je stres! znas kad trebas mahati kad pljeskati dragom vodji! sad ce netko reci da gladuju, ali to je samo propaganda! kuba je isto bila raj, ali otici ce i ona u q... od kad se otvorila amerikancima!!! i nisam komunist, ali istinsko ne iskvareno, ideoloski gledano, komunisticko drustvo je pravedno drustvo!

  • Moslavka 03.09.2015.

    Pa sigurno policajci znaju, ali nije ih briga tko je bacio kiselinu. Ja bih lijepo kadu napunila kiselinom i onda bi ih gurnula unutra neka vide kakav je to osjecaj. Sto se tice ovih zemalja jadne zene su u paklu. Zapale ih zive, nekoje pred sam porod , poliju kiselinom, muce zato sto nisu donesle veci miraz. Ovima bih napravila zakon, na koji nacin ubijes, biti ces ubijen na isti nacin. Mozda poslije toga drugi ce paziti sto rade.

Komentiraj...
Vidi sve komentare