To je to što me zanima!

Posijedi se i zbog manjka željeza, ali i kožne bolesti

Tijekom rigoroznih dijeta kosa može jako ispadati, a ljudi koji rano posijede možda imaju anemiju, premalo vitamina B ili problem sa štitnjačom
Vidi originalni članak

Dijete koje brane unos svih vrsta namirnica mogu izravno utjecati na zdravlje i izgled kose. Kao i tijelo, i kosa treba, da bi blistala i lepršala, dnevne doze hranjivih tvari koji često izostaju u niskokalorijskim dijetama. U slučajevima težeg i duljeg poremećaja prehrane mogu rezultirati i intenzivnim ispadanjem kose.
Da bi kosa bila zdrava i sjajna, trebaju joj proteini i željezo, omega-3 masne kiseline, cink, selen i vitamin A. Zato neka se na vašemu meniju nađu losos (zbog omega-3 masnih kiselina), kamenice i orasi kao izvor cinka, brazilski oraščići zbog selena te špinat i mrkva kao “nositelji” vitamina A. Zdravlju kose i vlasišta pripomoći će i mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće, žitarice cjelovitog zrna i razno povrće. No neće vam biti zahvalna samo kosa nego i srce koje ćete uz takvu prehranu također čuvati. Rano sijeđenje može uvelike utjecati na psihu, no ono ne znači da ste počeli prijevremeno ostarjeti. Uzrok tome je najčešće genetika iako prijevremene sijede mogu potaknuti anemija, nedostatak vitamina B12, problemi sa štitnjačom ili kožna bolest vitiligo.
Masaža tjemena opušta i usrećuje
Masiranje vlasišta neće usporiti gubitak kose, ali je vrlo korisno za mozak. Tjeme je prekriveno završecima živaca što ih čini osjetjlivima na dodir. Tako će masaža pojačati protok krvi i potaknuti na opuštanje, ali i aktivirati izlučivanje sretnih hormona - dopamina i serotonina.
Češljem se prenose gljivične infekcije
Dijelite li češalj s nekim od ukućana, uglavnom je bezopasno, osim ako netko od “suvlasnika” nema neku gljivičnu infekciju ili bolest koja se prenosi izravnim kontaktom s vlasištem. No prhut se ne može prenositi.Ipak, potrebno je svaka tri mjeseca oprati češljeve i četke u šamponu.
Proces rasta nove kose počinje svaka dva mjeseca
Oko 90 posto od 100.000 vlasti raste u svakom trenutku. Ostalih deset posto je u stanju mirovanja, tzv. telogenu, koje će ispasti za dva, tri mjeseca. Tu kosu zamijenit će nova i proces rasta vlasi ponovno započinje. Svaki čovjek u prosjeku na dan izgubi oko stotinu vlasi.
Analize kose ne otkrivaju bolesti
Brojne tvrtke tvrde da mogu analizom pramena kose otkriti nedostatak određenih vitamina ili eventualne zdravstvene probleme. Iako analize kose mogu otkriti prisutnost toksina poput arsena ili olova, ne mogu pouzdano otkriti prisutnost određene bolesti.
Ekstenzije lome i uništavaju kosu
Duga kosa ne vrši pritisak na korijen kose, ali frizure koje je previše natežu (konjski repovi, pletenice, instalacije i ekstenzije) mogu itekako oštetiti kosu te izazvati preopterećenje vlasišta, a potom i lomljenje te ispadanje kose.
Pojačano opadanje kose
Može biti znak anemije, dijabetesa ili poremećaja rada štitnjače. Sumnjate li da vam kosa ispada zbog neke od tovih bolesti, posjetite liječnika.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • iluminat 20.07.2010.

    je..š drvo koje ne behara! ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare