To je to što me zanima!

Post koji će zasititi nepce uz inspirativnu kuharicu

Na Veliki petak jedu se riba, razna variva i složenci od povrća, ali i beskvasni kruh umočen u ulje i razno voće. Zasladiti se možete kompotom
Vidi originalni članak

Odricanje od hrane u korizmi svoj vrhunac doseže na Veliki petak. Prema starim običajima, na taj dan, koji je ujedno zapovjedni post i nemrs, jedanput se jede do sita, a ostali obroci su mali. U "Hrvatskoj obiteljskoj kuharici: Proljeće", autora Božice Mirić i Drage Vukšića, možete pronaći mnoštvo recepata temeljenih na zdravoj prehrani bogatoj povrćem i ribom. Namijenjena je ponajprije proljetnoj ishrani, no izvrsna je inspiracija i za današnji post. A uz 24sata možete je kupiti po promotivnoj cijeni od 39,90 kuna.
U Hrvatskoj će se na posnom jelovniku najčešće naći riba. Možete je pripravljati na ulju, pečenu u foliji, na žaru ili kuhanu. Osim krumpira, uz nju će pristajati blitva, cvjetača ili kupus.
Za glavno posno jelo odlični su i složenci od povrća. Možete kombinirati više vrsta povrća ili jednu, npr. samo brokulu ili špinat. U Dalmaciji se za Veliki petak jedu i uštipci, odnosno pršurate ili fritule, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kukuruzni kruh poliven uljem. U cijeloj Hrvatskoj jede se i kupus, svježi ili kiseli.
Česta su i variva, osobito grah i mahune, a na sjeveru se jedu i gibanice punjene povrćem. Koje god tradicionalno jelo izaberete, post će biti podjednako slastan.

RIBA U FOLIJI IMA NAJSLAĐI SOK
Ribu možete pripremati i u kuhinjskoj foliji. Najprije je očistite i otkinite jednake komade folije ovisno o broju riba koje pripremate. Položite ribu na foliju. Namažite je solju, pospite s malo sitno sjeckanog češnjaka, dodajte peršina i majčine dušice pa iscijedite na svaku pola limuna. Za kraj pospite maslinovim uljem. Foliju na krajevima dobro smotajte i pecite.

>>> U Veliki petak koliko se vina popije, toliko krvi u žili navrije, glasi stara uzrečica. Taj običaj se održao, a pije se čisto vino

JUHA OD PASTRVE I KUHANA PASTRVA
Sastojci: kg pastrva, vezica peršina, list lovora, kolutić luka, češanj češnjaka, žlica octa, 10 dag maslaca, 5 zrna papra, 8 dag riže, sol, kosani peršin
U posoljenoj i octenoj vodi kuhajte peršin, luk, lovor, papar i češnjak. Skuhajte pa dodajte očišćenu pastrvu i kuhajte 20 minuta. Poklopite i ostavite da riba stoji još malo. Zagrijte maslac i peršin. Ribu izvadite i prelijte po njoj maslac. U juhu dodajte rižu i zakuhajte.


GUSTA JUHA OD POVRĆA
Sastojci: 10 dag graha, 10 dag mahuna, 10 dag tikvica, 3 dag suhih gljiva, 2 patlidžana, 3 krumpira, manja glavica kupusa, 4 rajčice, ulje, 8 dag riže, začini
Povrće izrežite na kockice, a gljive stavite u mlaku vodu da omekšaju. Sve stavite u veći lonac, prekrijte vodom i pustite da kuha. Pred kraj kuhanja dodajte rižu i kuhajte dok ne omekša. Prije posluživanja umiješajte usitnjeni bosiljak, mažuran, peršin, ribani sir. Prelijte maslinovim uljem i dodajte juhi. Dobro promiješajte i poslužite.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • narednik1 25.03.2008.

    puno pozdrava prču

  • XXL 21.03.2008.

    kakav je to post kada se najedeš najslađeg jela

Komentiraj...
Vidi sve komentare