To je to što me zanima!

Postavljanje dekorativnog stola po pravilima bontona

Za ugodnu atmosferu, rasvjeta iznad stola ne smije biti ni prejaka ni preslaba, a stol će najbolje ukrasiti sklad boja stolnjaka, tanjura ili ubrusa
Vidi originalni članak

Kako biste impresionirali goste prekrasno dekoriranim stolom, za početak je potrebno pridržavati se pravila o prigodama. Što je prigoda formalnija to, po bontonu, treba biti više stolnjaka na stolu, uključujući osnovni stolnjak i nadstolnjak te obavezno tkanene ubruse. Sve dobro ispeglajte. Također, formalne prigode podrazumijevaju i svo suđe na stolu - plitki, duboki i desertni tanjur te čaše za crno i bijelo vino, kao i za vodu.
Kako bi dekoracija bila što upečatljivija, neka jedan tanjur bude u boji stolnjaka. Zato je dobro pri kupnji stolnjaka uvijek razmišljati o boji tanjura. Donji, plitki tanjur treba biti vidljivo veći od gornjeg, a razmak između gostiju velik točno za jedan veliki tanjur. Imate li predjelo, tada vam je potreban još jedan tanjur ili zdjelica, ovisno o jelu. Donji tanjur ne miče se dok se ne završi večera.
Soba ne smije biti ni presvijetla ni pretamna pa lustere iznad stola ugasite. Svijeće mogu uvelike pomoći. Kao idealan aranžman koji neće smetati ni pri razgovoru ni pri uzimanju hrane su male vaze sa svježim cvijećem. Postavite ih nekoliko duž stola i između pladnjeva. Kuhinjska radna ploha, ako imate veću kuhinju, može poslužiti kao produžetak stola pa i nju ukrasite istim cvijećem.

NOŽEVI, BEZ OBZIRA NA JELO, UVIJEK S DESNE STRANE
Žlice se uvijek stavljaju s desne, a vilice s lijeve strane tanjura. Noževe, neovisno o vrsti jela, uvijek postavljajte s desne strane tanjura s oštricom okrenutom prema tanjuru. Desertna žlica ili vilica uvijek se stavljaju iznad tanjura.

VILICA ZA SALATU ZAVRŠAVA NIZ
Pri posluživanju više jela, vilice i noževi slažu se od najvećih (uz tanjur) prema najmanjima. Završava se s vilicom za salatu.


ZDJELE ZA DESERT MOGU I KASNIJE
Nemate li dovoljno mjesta na stolu, posve je bontonski prihvatljivo posuđe i beštek za desert donijeti nakon večere.

LOŠE MJESTO ZA UBRUSE
Postavljanje ubrusa u čaše za vodu treba izbjegavati jer postoji opasnost od pada i puknuća čaše.

JEDNOSTAVNOŠĆU DO SAVRŠENSTVA
Nastojte sve održati urednim i jednostavnim. Svježe cvijeće na stolu je poželjno, ali ne smije zaklanjati pogled gostima.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Getriba 28.08.2009.

    mmmm ogladnim kad gledam ove slike njam :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare