To je to što me zanima!

Postoje žaluzine za prozore koje imaju ulogu solarnog panela!

Žalizine su potpuno automatizirane, pa se samo prilagođavaju položaju sunca i količini topline, a energija koju prikupljaju može se pohraniti u kućnu bateriju i zamijeniti veliki dio potreba za energijom
Vidi originalni članak

U vrijeme temperatura koje se u zadnje vrijeme kreću između 32 i 38 stupnjeva, žaluzine ili rolete na prozorima koje ne propuštaju sunčeve zrake pravi su spas. pomoći će da se prostor manje zagrijava te da je lakše rashladiti ga klimom, pa ćete tako potrošiti i manje električne energije na hlađenje, te - smanjiti račune. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o solarnim panelima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, proizvođači su napravili i korak dalje: Pronašli smo prve žaluzine koje imaju ulogu solarnog panela. Dakle, dok vas štite od prodora vrućine u prostoriju, ujedno prikupljaju energiju uz pomoć koje se možete i - hladiti. Pronašli smo ih na stranicama kompanije SolarGaps, a čini se da su odličan izbor za ljude koji žive u stambenim zgradama, ili iznajmljenim stanovima, gdje ne mogu ugraditi solarne panele na krov, a ipak bi rado nešto uštedjeli.

Dobra vijest koju možete pronaći na stranicama tvrtke jest to da postoji distributer i za našu regiju, pa ove žaluzine mogu naručiti i Hrvati. Dolaze sa dvije godine garancije, uz procjenu životnog vijeka minimalno na 10 godina. S obzirom da su ugrađene s vanjske strane prozora, treba ih svakako uvući u slučaju velikih oluja, u protivnom ih možete držati spuštene jer se automatski prilagođavaju količini sunca. 

Sustav je spojen na električnu mrežu preko invertera koji solarnu energiju pretvara u električnu. Time možete smanjiti količinu električne energije koju koristite od dobavljača. Procjene SolarGaps kažu da žaluzine mogu zadovoljiti i do 70 posto potreba prosječne obitelji za električnom energijom, što, naravno, ovisi o broju prozora na koje ćete ih postaviti te njihovoj veličini. 

Posebno se preporučuju i za velike poslovne zgrade koje imaju puno staklenih površina, jer se time može smanjiti trošak energije za hlađenje njihovih prostora, te smanjiti troškove za potrošnju električne energije iz mreže za druge potrebe.  

Žaluzine dolaze u različitim bojama, pa se mogu birati i prema boji fasade. Na žalost, ni na stranicama tvrtke, ni na Facebook profilu SolarGaps nema preciznijih informacija o cijenama, jer to ovisi o dimenzijama, no procjenu je moguće dobiti putem njihove internetske stranice na temelju veličine i broja prozora za koje ih kupac želi naručiti.  

POGLEDAJTE VIDEO: Solarne žaluzine

Energija koju prikupljaju može se pohraniti u kućnu bateriju, ili ju možete prodati u mrežu izabranog opskrbljivača, dakle jednako kao i kod solarnih panela, stoji u opisu proizvoda. 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • BettyBoop_011 02.08.2022.

    Nisam znala za ovo, sjajno zvuči! Kod mene ionako ima previše sunca, zbog njega sam ugradila Luna tendu na balkonu, jer od sunca nije moglo da se opstane. Baš ću da se raspitam, pa kad budem menjala prozore, stavim ove žaluzine. Hvala za informaciju. :)

  • Privatnik 01.08.2022.

    @XYZ4 Pa time ne štediš državi nego sebi. Gdje ti vidiš problem ako si spremiš malo besplatne struje i umjesto hep-u, ostaviš sebi lovu?

  • XYZ4 31.07.2022.

    Dam vam ja stednju. Moj zivotni standard se nece pomaknuti ni milimetra. Umjesto da ljude ucite kako da vise dodatno zarade, vi im namecete stednju. J... se vi i stednja

Komentiraj...
Vidi sve komentare